După ce militanții Houthi au lovit un petrolier cu combustibil rusesc, în Marea Roșie, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 2 dolari. Atacul asupra unui tanc „Trafigura” care transporta petrol rusesc, din 26 ianuarie, a pus la îndoială siguranța majorității transporturilor legale din Marea Roșie, notează Bloomberg

Majoritatea petrolului care curge prin Marea Roșie și Canalul Suez a venit din Rusia. Houthiii înșiși au arătat clar că navele rusești nu au de ce să se teamă. Se credea că petrolul de origine rusă este imun la atac datorită alianței dintre Iran, care îi susține pe houthi, și Rusia.

În același timp, majoritatea petrolului și combustibilului rusesc este transportată de așa-numita „flotă din umbră”. Aceste nave au structuri secrete de proprietate, aproape niciodată nu publică legături cu Marea Britanie, SUA sau Israel, rareori, dacă nu fac niciodată escale în porturile din aceste țări. Aceste nave nu sunt de obicei vizate de Houthi, dar companiile de transport maritim cu legături cu țările occidentale sunt considerate ținte legale de către Houthi, indiferent de ce tip de petrol transportă navele.

Circumstanțele pun piața petrolului într-o poziție incomodă, deoarece transportul de-a lungul uneia dintre cele mai aglomerate artere din lume a devenit și mai periculos, forțând-o să-și asume anumite riscuri greu de proiectat. În ultimele 24 de ore, prețul petrolului a crescut deja cu 2 dolari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE