Administrațiile locale din Moldova au lansat, iarăși, mai multe solicitări către autorități, după întâlnirea de la finele anului trecut. APL-urile au venit, cu ocazia Zilei profesionale a autonomiei locale, cu mai multe propuneri către Guvern. Acestea se referă la câteva aspecte care vin să consolideze autonomia locală din Moldova. Este vorba de:
1. Consolidarea dialogului/parteneriatului instituțional între CALM și Guvern, prin legiferarea mecanismului de dialog, perfecționarea funcționării comisiei paritare și acordarea statutului de membru asociat de Guvern al CALM.
2. Acordarea CALM a dreptului la inițiativă legislativă/normativă și acces direct la Curtea Constituțională. Ceea ce va consolida independenta CALM care în acest sens nu va depinde cât de factori guvernamentali, atât și de cel parlamentar/politic.
3. Identificarea soluțiilor și instrumentelor în regim de urgență pentru creșterea și echilibrarea salariilor în cadrul APL între diferite categorii de angajați și în conformitate cu importanța și efortul individual al fiecărei funcției.
2. Adoptarea unor abordări prudente, realiste și conectate la realitățile social-politice actuale în procesul de promovare a amalgamării voluntare și asigurării accesului nedescriminatoriu a colectivităților locale la fondurile investiționale și de dezvoltare. In acest domeniu trebuie de a venit cu abordări POZITIVE, de stimulare și încurajare. De exclus abordări negative și care crează impresia de penalizare a localităților cu un număr de populație mai mic. Oamenii din localități mai mici, nu se deosebesc de cei din localități urbane sau mai mari și au nevoie de aceleași servicii.
3. Avansarea procesului de descentralizare financiară prin introducerea sistemului de colectare a impozitului pe venitul persoanelor fizice la bugetele locale de la locul de domiciliu a salariatului!
4. Creșterea cotei de defalcare din impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru orașe și municipii.
5. Acordarea bugetelor locale a unei părți din Impozitul pe venitul persoanelor juridice
6. Finalizarea procesului de înregistrare, delimitare și evaluare a bunurilor imobile. Proces care după cum se cunoaște este în dificultate
7. Transferarea accelerată în proprietate unităților administrativ-teritoriale a tuturor imobilelor de interes local: obiective acvatice, terenuri, construcții nefinalizate etc.
8. Regândirea activității organelor de control și transformarea lor din organe opresive și cu iz stalinist, în organe de audit modernizate și civilizate. Inspecția financiară, Curtea de Conturi, ANI, CNA, Procuratura și alte organe de control, urmează a fi analizate sub aspectul competențelor și relației cu APL. Astfel, ca activitatea lor să nu trezească suspiciuni și să NU împiedice activitatea normală a autorităților locale!