După ce au protestat mai bine de trei ore în fața Președinției și Parlamentului fermierii au fost anunțați că sînt așteptați miercuri, 25 septembrie, la o întrevedere cu șeful statului Maia Sandu. Până atunci, aceștia își suspendă protestele care continuă deja a treia zi, după ce Parlamentul a aprobat legea cu privire la măsurile de sprijin acordat fermierilor, în urma secetei din acest an. Cu toate acestea, agricultorii menționează că legea nu este funcțională și este valabilă pentru un termen limitat.

Și premierul Recean, a făcut un apel la fermieri, în contextul protestelor, îndemnându-i să participe la discuții pentru a identifica soluții viabile. Recean a subliniat că Guvernul este alături de agricultori și că doar prin dialog pot fi găsite rezolvări durabile.

„Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți - să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor,” a declarat premierul.

În același timp, Recean a enumerat acțiunile întreprinse de guvernare în sprijinul fermierilor. El a menționat că au fost alocate 200 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor (100 de milioane în iulie și 100 de milioane din Fondul de Intervenție în septembrie). De asemenea, a fost adoptată o lege specială, inspirată de modelul României, și a fost creat un cadru normativ pentru reeșalonarea datoriilor fermierilor.

Totuși, premierul a atenționat că solicitările suplimentare ale fermierilor, precum includerea datoriilor din alți ani și neplata furnizorilor de îngrășăminte, riscă să destabilizeze întregul sistem.

„Nu este suficient doar să creștem mereu sumele alocate pentru pierderi. Este nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi,” a adăugat Dorin Recean.

În ultimii patru ani, agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei, cea mai mare sumă acordată de la independența țării.

Nemulțumiți, fermierii spun că premierul Recean, prin declarațiile sale, dezinformează opinia publică. Fermierul, Sergiu Ștefanco a luat la puricat declarția premierului și a spus că acesta operează cu cifre inexacte. Totodată, agricultorii solicită ca întrvederea, de săptămâna viitoare, de la președinție să fie ftransmisă în direct.

„„Domnul prim-ministru operează cu cifre greșite când insistă că statul a alocat 200 de milioane de lei fermierilor afectați de secetă. Realitatea este că doar 50 de milioane de lei au fost alocați la începutul anului și recent încă 100 de milioane de lei, pe principii discriminatorii. În România, toți fermierii afectați vor primi între 200 și 250 de euro pe hectar până la 15 octombrie. Dacă nu va fi transmisă în direct întrevedrea de la președinție nu intrăm la discuții. Această lege nu este similară celei din România pentru că acolo fermierilor li s-au dat un răgaz de un an de zile , în România nu există criterii de divizare a fermierilor, iar legea de la Cihșinău vizează doar datoriile anului 2024. Furnizorii de imputuri au spus clar, noi nu executăm fermierii pentru datoriile anului 2024, noi avem probleme cu datoriile pentru anii 2022, 2023 ”, a menționat Sergiu Ștefanco.

Reprezentanții Forței Fermierilor au mai spus că legea trebuie modificată după solicitările lor, susține reprezentantul Asociației, Ion Plămădeală.

„O să insistăm ca să fie întoarsă înapoi în Parlament, să fie supusă discuțiilor publice cu agricultorii, cu furnizorii de inputuri cu toți cei care sînt implicați în lanțul valoric. Ce înseamnă șase luni, șase luni se împlinesc în martie, aprilie. Cînd trebuie să ieșim în cîmp atunci vin toți și ne execută, iată care este situația. Dacă să ne uităm la vecinii noștri ce au făcut ei au pus-o pe un an de zile”, a spus Ion Plămădeală.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE