Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie, a organizat consultări publice privind amendarea Codului Muncii, proiect votat, recent, de Parlament în prima lectură. Discuțiile au durat 3 ore, iar sindicaliștii s-au arătat mulțumiți că guvernarea le-a acceptat mai multe propuneri. Liderii sindicali au declarat că în forma în care arată la ora actuală acest proiect de modificare a Codului Muncii se diminuează drepturile și garanțiile salariaților în favoarea businessului și a investitorilor străini, fapt care este absolut inadmisibil. Totodată, reprezentanții Confederației au declarat că proiectul respectiv nu este avizat de mai multe instituții, inclusiv de Guvern. De asemenea, lipsește și expertiza Organizației Internaționale a Muncii.
Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei a declarat pentru POLITIK.MD că liderii sindicali au convenit să continuie consultările cu guvernarea pentru a omite cele mai problematice aspecte din proiectul Codului Muncii.
„Am avut mai multe obiecții critice pentru că s-a votat în prima lectură în grabă, fără o serie de avize, inclusive a Guvernului, dar mai ales, în lipsa expertizei Organizației Internaționale a Muncii. Nici Ministerul de resort n-a fost consultat. Am discutat câteva aspecte tehnice, o parte din ele mai controversate au fost omise, iar altele reformulate. Am convenit că ne mai întâlnim peste 2 săptămâni pentru a sistematiza toate amendamentele propuse pe 8 probleme de bază. Ele vizează aspectele legate de concedierea angajatului garanțiile angajaților, munca prin cumul, durata timpului de muncă, aspectele legate concediu. Sperăm să ajungem la un consens”, a precizat Ghenadie Donos.
La sfârșitul lunii mai, Parlamentul a adoptat în prima lectură modificări la Codul Muncii Ele se referă la:
- excluderea obligației angajatorului de a prezenta la angajare informația despre condițiile de muncă;
- prelungirea duratei perioadei de probă de la 3 până la 6 luni pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați;
- excluderea interdicției privind stabilirea perioadei de probă pentru salariații angajați prin concurs;
- concedierea salariatului, pentru încălcarea repetată a disciplinei de muncă, inclusiv după expirarea validității primei sancțiuni;
- majorarea substanțială a orelor de muncă suplimentare;
- excluderea sporului de minimum 50 la sută din salariu pentru îndeplinirea obligațiilor de muncă ale salariatului temporar absent și altele.