Rapoartele și concluziile specialiștilor din cadrul Ministerului Justiției și cei ai Centrului Național Anticorupție au fost făcute publice, anunță Politik.md.
Cele două entități au depistat încălcări ale legii în cazul concesionării Aeroportului și vin cu unele concluzii privind rezilierea contractului de concesiune. În raportul CNA, se menționează că revizorii au depistat că SRL „Avia Invest” a oferit mijloace financiare întreprinderilor afiliate grupului Șor, printre care: Clubul de fotbal „Milsami” (9,3 mln de lei), împrumuturi către SRL „Dufrimol” (care deține magazinele Duty Free) SRL „Avia Consulting” ș.a.
Totul a început în 2013, la propunerea ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, făcută Guvernului Filat. Tot Lazăr a fost cel a instituit echipa de viceminiștri și câțiva directori, care urmau să decidă cine avea să fie câștigătorul concursului.
Din echipă au făcut parte: Tudor Copaci – viceministrul Economiei, Angela Susanu – director adjunct al Agenției pentru Proprietăți Publice, Sabina Cerbu – viceministra Justiției, Victor Barbăneagră – viceministrul Finanțelor, Anatolie Zolotcov – viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vladimir Cebotari – viceministrul Transporturilor, Petru Jardan – director al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, precum și Maria Șendilă – șef de direcție din cadrul Agenției pentru Proprietăți Publice.
Printre încălcările depistate au fost: acordarea unor împrumuturi companiilor din grupul lui Ilan Shor, dar și faptul că firma concesionară nu a investit bani proprii în dezvoltarea Aeroportului, ci a utilizat banii obținuți din activitățile serviciilor aeroportuare. Potrivit experților de la Anticorupție, un alt factor depistat ține de devizul de cheltuieli pentru lucrările de construcție, care depășesc costurile reale.
S-a mai depistat că în fondul „Avia Invest” au apărut 5 mln de euro, proveniți din Fedrația Rusă, deși oficialii ruși nu au răspuns la interpelarea autorităților din R. Moldova cu privire la proveniența acestor bani.
 

Raport Cna 2015 by CristinaLupanVlah

raport_minjust_2015 by CristinaLupanVlah

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE