Comisia Electorală Centrală a prezentat astăzi o nouă versiune a unui proiect al Codului Electoral. Printre modificările propuse sunt: reducerea componenței CEC pânăla 7 sau 5 membri, de asemenea viitorii membri ai CEC vor activa permanent și vor deține funcții de demnitate publică. Ei vor fi numiți după o nou formulă, se arată în proiect.

Pentru candidații independenți, la alegerile parlamentare, se micșorează pragul electoral de la 2% la 1%. Totodată, se micșorează numărul de semnături care trebuie să fie colectate de către candidații independendenți la alegerile locale, iar consiliul electoral de circumscripție va avea un statut permanent la nivel de raion. Proiectul prevede și o viziune privind aplicarea tehnologiilor informaționale legate de votul de la distanță. De asemenea în cazul în care conceptul noului Cod Electoral va ajunge în Parlament, deputații ar putea examina și o posibilă micșorare a pragului de accedere în Legislativ.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat în cadrul prezentării proiectului că documentul este unul binevenit, fiind raportate mai multe lacune de-a lungul timpului, care trebuie înlăturate.

,,CC a menționat necesitatea înlăturării unor lacune legislative, exercitarea dreptului la vot, dreptul de a fi ales, votul în diasporă, pragul electoral și modificarea sistemului electoral”, menționează președintele Înaltei Instanțe.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționează că noul Cod Electoral trebuie să pedepsească finanțarea ilegală a partidelor politice.

”Alegerile sunt fundamentul democrației. Noul proiect al Codului Electoral urmează să răspundă la câteva întrebări – să fie în conformitate cu standardele Comisiei de la Veneția, fiind înlăturate toate lacunele. CE trebuie să fie acel instrument care permite organizarea liberă și corectă a alegerilor și să fie clar pentru toți actorii electorali”, declară ministrul Justiției.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE