La Parlament a avut loc o masă rotundă „Referendumul constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro și contra”, organizată la inițiativa vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea. La eveniment au participat personalități politice, experți cu renume în domeniul dreptului constituțional, ex-președinții Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, jurnaliști cunoscuți și politologi. Evenimentul a fost moderat de Maxim Lebedinschi, Director Executiv al Uniunii Avocaților din Moldova, ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a atras atenția asupra faptului că există două decizii ale Curții Constituționale, potrivit cărora referendumul constituțional și alegerile sunt proceduri diferite, desfășurarea lor în aceeași zi ar crea confuzie în mintea alegătorilor, prin urmare nu pot fi organizate simultan.

Vicepreședintele Parlamentului a citat și concluzia organizației “Promo-LEX” care prevede că integrarea europeană este un subiect de interes strategic pentru țara noastră, iar acest proces nu poate fi monopolizat în scop electoral de către un partid politic sau un politician aparte. „Majoritatea politicienilor și experților atrag atenția asupra faptului că ideea integrării europene ar trebui să consolideze societatea, dar nu să devină un instrument tehnologic politic în campania electorală”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul socialist a amintit și poziția partenerilor europeni, care subliniază că referendumul privind aderarea la UE ar trebui să aibă loc după finalizarea negocierilor, și nu acum, când Republica Moldova tocmai a primit statutul de candidat.

Ex-președintele RM, Igor Dodon, secretarul executiv al PSRM a expus poziția socialiștilor potrivit căreia „majoritatea țărilor candidate la aderarea la UE au organizat astfel de referendumuri după încheierea tuturor negocierilor, nu înainte de începerea lor, așa cum doresc autoritățile actuale din Moldova”, a remarcat Igor Dodon.

Ex-președintele țării a atras atenția că integrarea europeană presupune cedarea unei părți a suveranității noastre Bruxelessului. Și în acest caz pentru acest lucru trebuie să voteze 50% + 1 dintre alegători. ”Ceea ce face PAS, afirmând că participarea unei treimi din alegători este suficientă și că jumătate dintre aceștia trebuie să voteze „pentru”, este neconstituțional. Doriți să prezentați ca o idee națională ceea, pentru ce vor vota doar 17% din populație?”, a remarcat liderul PSRM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE