Discuţii aprinse, dar fără rezultat între conducerea ministerului Agriculturii, reprezentanţi ai Asociaţiei "Forţa Fermierilor" şi ai unor bănci comerciale

Sute de fermieri primesc refuzuri de la bănci din cauză că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. Fermierii spun că băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la ministerul Agriculturii toți reprezentanți ai băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale. Autorităţile au recunoscut că acest mecanism are lacune, dar promit că vor găsi soluţii în câteva zile.

„O absurditate completă, totală. O indiferenţă la maxim, şi o incompetenţă totală. Dar incompetenţă eu aş spune din partea structurilor statului  care nu pot să pună la punct nişte mecanisme între relaţiile dintre structurile statului!”, spune Ion Plămădeală, preşedintele, Asociaţiei "Forţa Fermierilor".

Din luna martie, producătorii de cereale pot accesa, prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, două linii de creditare în condiţii preferenţiale, cu garanţie din partea statului. Mecanismul a fost adoptat în urma negocierilor dintre autorităţi şi fermierii care au protestat mai multe săptămâni cu utilajele pe şosele din Republica Moldova. Până acum, doar aproximativ 80 de fermieri au depus cereri pentru a beneficia de astfel de împrumuturi. Au fost aprobate, până acum, doar solicitările celor care nu au datorii la bănci.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE