Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru investitori. Declarația a fost lansată de către șeful Delegației UE la Chișinău, Ambasadorul Dirk Schuebel astăzi, 26 octombrie, și vine în contextul inaugurării Forumului investiţional „Crearea oportunităţilor de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud”.

Totodată, ambasadorul a spus că pentru UE dezvoltarea regională este foarte importantă. El a punctat faptul că în Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013 au fost investiți 350 miliarde euro pentru dezvoltarea regională. Ambasadorul a precizat că în UE, de asemenea, există agenții de dezvoltare regională similare celor din Republica Moldova, iar statele europene acordă o atenție sprorită dezvoltării proporționale a statelor.
Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a declarat că, Regiunea de Dezvoltare Sud este una cu multe avantaje.
"Aici avem 14 puncte vamale, inclusiv două cu Uniunea Europeană, este ieșire la mare prin intermediul Portului Internațional Giurgiulești. Tot aici activează două zone economice libere, au fost deschise două incubatoare de afaceri la Leova și Ștefan Vodă și urmează să fie deschise parcuri industriale la Cimișlia și Cahul. De asemenea, la Cahul există și un aeroport ce urmează a fi valorificat. Regiunea de sud este celebră și prin plantațiile sale vinicole, aici activînd 52 de fabrici vinicole și existînd două microzone celebre peste hotarele țării - Ciumai și Purcari", a spus Vlad Filat.
Premierul și-a exprimat regretul că Regiunea de Dezvoltare Sud este cea mai pasivă la capitolul valorificarea resurselor financiare și lansarea proiectelor, din cele trei existente.
"Este necesar de făcut o evaluare a potențialului existent și trebuie lansate proiecte noi de dezvoltare în diferite sectoare, care să aducă plus valoare rapid și eficient", a precizat premierul.
Vlad Filat a spus că resursele alocate din buget pentru dezoltarea regională trebuie valorificate pe deplin. Premierul s-a referit în context la faptul că în anul 2011 bugetul de stat a fost rectificat din cauza că fondurile alocate nu au fost valorificate pe deplin și au fost redirecționate către alte proiecte.
Vlad Filat a asigurat oamenii de afaceri și autoritățile locale că vor beneficia de tot suportul și deschiderea Guvernului în activitatea lor și i-a îndemnat să-și conjuge eforturile pentru dezoltarea regiunii.
Menționăm că, evenimentul se desfășoară în perioada 25-26 octombrie, la Complexul turistic Purcari. La Forum participă reprezentanți din 12 state printre care: Ucraina, România, Germania, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Suedia, SUA etc.
La Forum sunt invitaţi circa 150 de participanți care sînt reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Moldova, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Economiei, altor ministere de resort,  membrii consiliilor regionale pentru dezvoltare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ONG etc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE