Dezastru financiar la Ministerul Afacerilor Interne. Curtea de Conturi a stabilit că subdiviziunile acestei instituții au admis o sumedenie de abateri și erori la elaborarea actelor contabile și proiectelor de achiziții. Costul acestor erori este de ordinul sutelor de milioane de lei. Mai mult, în fiecare an, numărul angajaților MAI se micșorează, în timp ce numărul zilelor pentru concediu crește și a depășit 412 mii! Statul le datorează polițiștilor peste 192 de milioane de lei doar pentru că nu au mers la odihnă.

Potrivit auditorului Curții de Conturi, Victor Munteanu, la finele anului trecut, la Ministerul de Interne erau vacante aproape 2.500 de funcții, ceea ce reprezintă 13,5 la sută din efectiv. Pe parcursul anului trecut au fost angajați 2.259 de angajați, în timp ce numărul celor disponibilizați a fost de aproape 2.400.

Un exemplu de gestionare defectuoasă a banilor și bunurilor publice este parteneriatul public-privat inițiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Instituția a recurs la acest mecanism pentru a-și asigura angajații cu locuințe, prin construcția unui bloc pe adresa Gheorghe Asachi 69/2 din capitală. Valoarea imobilului a fost estimată la peste 15 milioane de lei, însă lucrările au întârziat cu aproape un an.

„Din cauza contractării apartamentelor de serviciu cu finisarea interioară a pereților și tavanelor în varianta „sură”, 47 de apartamente de serviciu, cu valoarea de 32,5 milioane de lei nu sunt utilizate de către angajați de mai bine de trei ani, perioadă în care a fost calculată neregulamentar uzura de peste un milion de lei”, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi.

Instituția constată că, pentru a finaliza lucrările în cele 47 de apartamente de serviciu în varianta „sură” mai sunt necesare 14 milioane de lei, ceea ce denotă că scopul urmărit de conducerea IGSU prin acest parteneriat public-privat nu a fost atins, deoarece, timp de mai mult de trei ani, instituția a cheltuit peste cinci milioane de lei pentru chiria apartamentelor de către angajați.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE