Inaugurarea noului bașcan al Autonomiei Găgăuze ar urma să se desfășoare pe 19 iulie, iar până atunci Șeful Statului, Maia Sandu urmează să semneze decretul de confirmare a conducătorului autonomiei în calitate de membru al Guvernului. Anterior, partidul de guvernământ a dat de înțeles că nu va discuta cu noul bașcan al UTA Găgăuzia dacă acesta nu va avea o agendă europeană sau una opusă intereselor Republicii Moldova. Mai mulți experți avansează și un alt scenariu potrivit căruia ar urma să fie schimbată legislația așa încât noul bașacan să fie exlus din guvern sau să participe la ședințele executivului doar în cazurile cînd sunt discutate subiectele autonomiei.

Întrebată de jurnaliști dacă va semna sau nu decretulul de numire a Eugeniei Guțul în calitate de membru al Guvernului, Maia Sandu a  oferit un răspuns evaziv

„Oamenii din Republica Moldova, în aceste trei decenii, au demonstrat cât de mult țin la democrație. Oamenii noștri au reușit să protejeze și să salveze democrația în cele mai grele timpuri. Noi, în această țară, respectăm democrația și alegerea oamenilor. În același timp, democrația înseamnă și respect pentru lege, și toată lumea trebuie să respecte lege, mai ales cei care sunt într-o funcție publică, cei care au beneficiat de votul cetățenilor. Acesta este mesajul meu. Cei care au fost aleși trebuie să lucreze pentru interesul acestui stat și nu pentru interesul grupărilor criminale”, a declarat Maia Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE