Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, se va afla câteva ore la Chișinău. Vizita înaltului oficial francez survine într-un context regional destul de complicat, legat de războiul din Ucraina. Președintele Macron va veni la Chișinău din România, acolo unde mai multe trupe NATO, inclusiv soldați francezi sunt dislocați pentru fortificarea flancului estic al Alianței, în contextul conflictului militar din Ucraina.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, de preşedintele Maia Sandu, cu care a stabilit o relaţie de încredere după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.
Va fi a doua vizită a unui președinte francez în RM după cea efectuată de Jacques Chirac în 1998.
Emmanuel Macron, este însoțit de Catherine Colonna, ministrul francez de externe, ambii vor exprima un sprijin puternic pentru parcursul European al Moldovei, în contextul în care Franța ajută și financiar statul nostru.

În cursul vizitei sale la Paris în mai, preşedintele Maia Sandu a salutat public iniţiativa lansată de Emmanuel Macron de a crea o comunitate politică europeană, despre care a spus că va permite ţării sale să accelereze intrarea în UE.

Președintele Emmanuel Macron, va fi întâmpinat de Șeful Statului, Maia Sandu la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga. Cei doi șefi de stat vor avea discuții, iar după întrevedere, vor susține o conferință de presă comună.

Macron are planificată și o vizită la Alianța Franceză din Moldova, dar și o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din țara noastră.

Vizita lui președintelui francez la Chișinău are loc înaintea examinării de către Comisia Europeană a celor trei cereri de aderare la UE, depuse de Ucraina, Moldova și Georgia. Subiectul urmează să fie examinat la summitul european din 23 şi 24 iunie de la Bruxelles, iar Franţa deţine, până la 30 iunie, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie. Presa ocidentală scrie că, ulterior, Macron ar putea efectua o vizită la Kiev, alături de cancelarului german, Olaf Scholz, şi a premierului italian, Mario Draghi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE