Voință este, dar undeva se frânează chestiunea dată. Acesta este răspunsul dat de Directorul Serviciului Vamal la întrebarea de ce până la ora actuală Moldova și România nu are un control comun la frontieră.
Igor Talmazan spune că sincronizarea activității posturilor vamale moldo-române ar permite micșorarea timpului de așteptare la frontieră, în contextul deblocarea transportului de mărfuri.
Totodată, Directorul Serviciului Vamal nu înțelege de ce, până la ora actuală, nu a fost implementat un asemenea proiect în contextul în care despre vămuirea comună între România și Moldova se vorbește de prin 2010.
„Despre controlul comun se vorbește din 2010. În 2017 au fost inițiate negocieri cu partea română, dar undeva s-au oprit. Proiectul de Acord este agreat de partea română s-a perfectat și un plan tehnologic, inclusiv trebuia să implementăm un proiect pilot la PTF Cahul-Oancea cu interconectarea sistemelor informaționale”, a declarat Talmazan.
El mai spune că partea moldovenească este gata să implementeeze controlul comun și și la PTF Lipcani- Rădăuți.
„ Acest post vamal, construit în 2014, dispune de toată infrastructura necesară, dar de 8 ani de zile este conservat și se află la balanța Serviciului vamal”, a precizat Directorul Serviciului Vamal.
Întrebat de ce până la ora actuală nu există un control comun la frontiera moldo-română, Igor Talmazan a spus că undeva se frânează chestiunea data.
„ Undeva sunt și mecanismele acestea europene care vor trebui accelerate. Voință este din partea autorităților ambelor state, dar undeva se frânează chestiunea dată. Sperăm că vor fi accelerate aceste mecanisme, ținând cont și de contextul regional”, a mai spus directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Autoritățile din Republica Moldova și România au inițiat în 2017 negocierile privind efectuarea controlului comun al persoanelor, mijloacelor de transport și al mărfurilor la punctele de trecere a frontierei de stat în baza principiul „oprire unică", în scopul accelerării şi facilitării traversării frontierei comune.