Ultimul raport al Băncii Naționale a Moldovei indică o tendință de descreștere a inflației. Măsurile anterioare de politică monetară luate de BNM creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să se ajungă la un coridor și mai mic al inflației, iar pentru anul viitor ținta să constituie în jur de 5%. BNM estimează că temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice.
„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum, iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică”, menționa Guvernatorul BNM Octavian Armașu.
Dincolo de prognozele optimiste ale BNM, la nivelul cetățeanului simplu lucrurile stau altfel, iar puterea de cumpărare rămâne a fi una destul slabă. Adică, o scădere vizibilă a fenomenului inflaționist nu neapărat se resimte și în buzunarul omului de rând.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat acest fenomen.
„În primul rând, scăderea inflației nu înseamnă scăderea de prețuri. Inflația este un indicator, care arată creșterea prețurilor. Dacă anul trecut inflația a fost de 34%, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34%. Acum inflația a scăzut la 10,7%, dar aceasta doar înseamnă că prețurile au crescut cu doar 10,7% cea ce este de 3 ori mai puțin decât anul trecut, dar ele oricum au crescut. Deci inflația mai mică, doar ne arată că prețurile cresc mai lent, dar oricum cresc”, spune Ioniță.
Expertul a menționat că în ultimele două luni de vară s-a înregistrat o scădere de prețuri, în iunie prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 0,2%, iar în iulie cu 1,2%. Ioniță spune că „această scădere este prea mică pentru ca ea să fie simțită de cetățeni. Din acest considerent, nu putem vorbi despre o percepție că prețurile scad”, a mai spus expertul.
El afirmă că mai este nevoie de timp, până când cifrele Biroului Național de Statistică vor fi resimțite și de cetățeni.