Reprezentanțiii tuturor regiunilor țării s-au reunit la ședința Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM), unde au discutat despre noile prevederi ale Legii Finanțelor Publice Locale și semnalele îngrijorătoare privind amânarea implementării ei. Aceștia sunt indignați de faptul că guvernanții amână examinarea Legii, ceea ce duce la înrăutățirea situației din APL.
Rând pe rând, primarii, care sunt membri ai Biroului Executiv CALM, și-au exprimat opiniile, menționând ferm că dacă adoptarea în lectură finală va fi tergiversată sau chiar amânată, primarii vor recurge la măsuri mai drastice, cum ar fi acțiunile de protest.
Președintele CALM, Tatiana Badan, care este primar de Selemet, Cimişlia, a menționat că situația critică şi incertă în care s-a pomenit Legea Finanțelor Locale poate fi calificată ca un regres considerabil pe segmentul obiectivelor de descentralizare. Ea susține că, în ultima vreme, tot mai multe semne de îngrijorare parvin din teritoriu, de la primarii din toată ţara, care avertizează că tergiversarea adoptării noilor prevederi va anula orice evoluţie la capitolul autonomie locală.
„Despre ce descentralizare poate fi vorba dacă Legea Finanțelor Locale nu e în capul mesei? Ca o reformă să devină o istorie de succes e nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie. Din păcate, anumite neclarităţi fac să planeze incertitudinea asupra acestei legi importante, e nevoie să comunicăm, astfel încât să găsim soluţii pentru orice problemă şi răspuns pentru orice întrebare. Noile prevederi vor face o distincţie mai clară a responsabilităţilor, vor oferi mai multe stimulente pentru primării şi vor micşora influenţa raioanelor asupra formării bugetelor locale. Prin asigurarea unui mai mare grad de responsabilitate autorităţilor locale de nivelul 1, autonomia bugetelor locale s-ar putea mări, potrivit unor estimări, de 5 - 8 ori. E un indiciu greu de neglijat! Miza este enormă şi nu putem pune sub semnul hazardului viitorul comunităţilor noastre. Trebuie să luăm atitudine tranșantă, astfel încât în această toamnă Legea să fie votată în ultima lectură și pusă în aplicare din ianuarie 2014”, a declarat Tatiana Badan.  
Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a menționat că localitatea sa a fost lăsată în umbră, iar reforma este un principiu de bază esențial, de la care va începe transformarea spre bine. „Noi venim din diferite partide, iar unii au intrat special în diferite partide ca să mai capete niște fonduri. Cât mai putem continua în aşa mod? Eu apelez la toată lumea, haideţi să terminăm discuțiile pe detalii. Eu nu știu cine este împotriva promovării legii, nu deţin nicio informaţie oficială. Datoria noastră este să ne gândim nu numai la ziua de azi, atâta cât noi suntem primari, când stăm cu mâna întinsă la un partid sau altul, noi trebuie să privim la ziua de mâine. Consider că trebuie să ne simţim şi să fim gospodari în localităţile noastre şi să facem tot posibilul ca acest deziderat să devină realitate. Eu o să lupt până la urmă, fiindcă această Lege trebuie să treacă. Fac apel la toți: interesele Republicii Moldova, ale cetăţenilor ei, trebuie să prevaleze în faţa intereselor de grup sau personale”, a menționat primarul.
Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a infirmat zvonurile vehiculate, potrivit cărora Chișinăul ar fi împotriva Legii sus-menționate. „În primul rând, vreau să clarific poziția Chișinăului. Da, noi am avut o problemă la început, în prima variantă a legii, dar după toate discuțiile care au avut loc, au fost corectate chestiunile date. Respectiv, noi nu avem motive să ne opunem legii. Din câte am văzut, marea majoritate câștigă, în proporție de 90 la sută. Nici nu cred că are rost să luăm de la capăt discuția, pentru că pentru sate în special este un mare plus. Dacă o să privim fiecare prin prisma propriei localități, o să ne blocăm la un moment dat. Noi trebuie să vedem în ansamblu ca să obținem în primă etapă mai multă putere la nivel local. Până la urmă o să se vadă cine nu vrea. Avantajul este că o să dispară umilința primarilor față de alte nivele, pentru că azi lupți pentru funcția de primar, câștigi mandatul și când ajungi și te uiți în parametrii financiari ți se întoarce lumea cu susul în jos”, a specificat edilul.
Aceeași atitudine față de necesitatea urgentă de a adopta Legea Finanțelor Locale a fost exprimată și de Vladislav Cociu, primar de Caracasani, Ștefan Vodă, care propus organizarea unei întruniri cu factorii de decizie, cu prim-ministrul, cu președintele Parlamentului, cu președinții comisiilor. La fel, și primarul comunei Sărata Galbenă, Ștefan Vlas, a relatat că toți edilii locali așteaptă cu mare nerăbdare schimbarea, iar tărăgănarea unei decizii finale i-ar putea determina la o reacție dură. Primarul de Corjova, Criuleni, Gheorghe Ojog, a menționat că noul sistem, în afară de bani, oferă lucruri mult mai valoroase, și anume instrumente reale de descentralizare și evitare a imixtiunii politicului. Primarul de Orhei, Vitalie Colun, a propus să nu fie trecute cu vederea instituțiile europene care au investit bani și încredere într-o descentralizare reală. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE