Curtea Constituțională a adus claritate în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. Astăzi, 1 octombrie, în cadrul ședinței de lucru a Curții, magistrații au decis că după 3 luni de zile, după ce a fost demis Guvernul și din imposibilitatea formării altui nou, Parlamentul trebuie dizolvat, anunță Politik.md.
Astfel, că după acele 3 luni, Președintele nu este doar în drept să dizolve Parlamentul, dar este obligat s-o facă.
Sesizarea a fost depusă de către deputatul democrat, Sergiu Sârbu, care a cerut Curții să se expună, dacă există temei de dizolvare a Parlamentului, atunci când Guvernul nu este ales timp de 3 luni, indiferent de motivele care au generat această imposibilitate. De asemenea, deputatul a cerut opinia Curții cu privire la sintagma „președintele poate să dizolve Parlamentul” și dacă aceasta urmează a fi înțeleasă ca fiind un drept discreționar al șefului statului de a decide dizolvarea – care ar putea eventual și să o refuze, sau există totuși o obligativitate a șefului statului, cea de dizolvare a Parlamentului, în cazul în care nu mai există vreo soluție de depășire a conflictului politic între autorități.
La fel, Sergiu Sîrbu a cerut constatarea Curții Constituționale cu privire la circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și dacă poate di efectuată doar la solicitarea Președintelui R. Moldova, sau în vederea eliminării oricărui abuz, acest proces poate fi inițiat și de alți subiecți cu drept de sesizare la Curtea Constituțională. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE