Deputaţii liberali au venit cu o propunere, privind oferire compensațiilor pentru cheltuielile de resursele energetice utilizate la pomparea apei pentru irigaţie. O iniţiativa legislativă în acest sens a fost înaintată de către deputaţii Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Valeriu Saharneanu şi Boris Vieru, care propun modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2012.

Deputaţii liberali consideră că agricultorii care utilizează sistemele de irigare artificială ar trebui susţinuţi de autorităţi, în special reieşind din condiţiile secetei din acest an. „Având în vedere vicisitudinile naturale din ultimii ani, mai cu seamă seceta din vara acestui an, care a afectat întreg teritoriul Republicii Moldova şi a compromis recolta culturilor agricole, este evidentă necesitatea de asigurare a condiţiilor optime pentru dezvoltarea agriculturii independente de variaţii climaterice. Un mijloc eficient în acest sens îl constituie creşterea suprafeţelor agricole irigate artificial”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.
 
Autorii respectivei iniţiative legislative mai precizează că compensarea cheltuielilor pentru resursele energetice utilizate la pomparea apei pentru irigaţie din fondul de stat de subvenţionare în domeniul agricol va constitui un stimulent important pentru dezvoltarea agriculturii bazate pe sisteme de irigaţie şi îi va asigura un randament înalt.
 
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova secetele au o frecvenţă relativ mare – o dată la 3-4 ani. Pentru diminuarea impactului secetelor, în scopul asigurării unei agriculturi competitive, agricultorii au construit sisteme de irigare artificială. În sezonul agricol curent au fost irigate 3 700 ha. Cheltuielile pentru achiziţionarea resurselor energetice au constituit 5,4 mil. lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE