„Moldova va fi unită, împreună cu regiunea transnistreană, atunci când Ucraina va ieși victorioasă din războiul pornit de Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski, în cadrul conferințe de presă de la Bulboaca. Acesta a mai menționat că Ucraina va face totul pentru a ajuta Republica Moldova.

„A fost important pentru mine să fiu aici, să susțin Moldova, aceștia sunt vecinii noștri, voi sunteți vecinii noștri și acest lucru este foarte important pentru noi și știm ce este agresiunea rusă și știm ce este un război pe scară largă și nu vă dorim acest lucru, dar există un conflict înghețat pe teritoriul vostru, din păcate, dar toate acestea, credeți-mă, se vor încheia când vom termina cu agresiunea Rusiei.

Ucraina va face totul pentru a ajuta Moldova. Noi înțelegem că rachetele lansate de Rusia spre noi, pot ajunge și în țările vecine: Moldova, Belarus, Polonia și să fim sinceri, acest lucru se întâmplă. Prin urmare, toată lumea ar trebui să fie interesată de situația de securitate din Ucraina, pentru că de ea depinde securitatea tuturor.

Cred că toți avem nevoie de o societate unită a Moldovei și de o țară unită a Moldovei. Desigur, am dori să avem pace și să o facem fără artilerie, ceea ce înseamnă fără decese. Mă bucur că acum avem o Europă unită. De aceea, sunt sigur că după victoria noastră și sunt sigur că vom câștiga, atunci veți avea și o țară unită fără rachete și fără Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a mai menționat că formatul 5+2 nu mai este actual și că Ucraina va interveni în regiunea transnistreană doar dacă Moldova va cere acest lucru.

„Vedeți viață în formatul 5+2? Vedeți rezultatul? De ce să vorbim despre un proiect care nu este viu? Nu văd niciun rost să vorbim despre asta, mi se pare că trebuie să vorbim din poziția unui stat puternic, un stat victorios care și-a recâștigat pământul, în acest moment va trebui să spunem, avem o poziție comună cu Moldova din punct de vedere al unității Moldovei și vom lucra aici. Nu știu dacă vom avea nevoie de ajutorul altor parteneri. Probabil, în această situație, România și partenerii noștri români, poate vom vorbi împreună, poate Moldova va dori să implice alte state, dar Ucraina va juca cu siguranță unul dintre rolurile principale”, a spus Zelenski.

„Ucraina poate să răspundă și să ajute Moldova doar dacă va fi o solicitare la cel mai înalt nivel a conducerii militare și oficiale a țării. Atunci, Ucraina va acționa cu siguranță”, a adăugat acesta,notează TV 8

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE