Rada Supremă de la Kiev a adoptat proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Ucrainei a activității organizațiilor religioase, inclusiv a celor afiliate Federației Ruse. În favoarea adoptării documentului au votat 265 de deputați. Dintre aceștia, 173 sunt din fracțiunea „Slujitorul poporului”, notează unian.net
Prin modificările operat, de fapt, Biserica Ortodoxă Rusă este interzisă oficial în Ucraina , iar legea relevantă se aplică și afilierii cu aceasta.
„Biserica Ortodoxă Rusă este interzisă oficial în Ucraina și acest proiect de lege a parcurs un drum lung”, a spus Evgenia Kravchuk, vicepreședintele fracțiunii Slujitorul Poporului,
Potrivit lui Kravchuk, parlamentul a făcut proiectul de lege mai puternic decât versiunea votată în prima lectură.
„Avem sprijinul deplin al Consiliului Bisericilor din întreaga Ucraina. Ei au susținut-o atât în primă lectură, cât și acum, când legea în ansamblu a fost votată”, a menționat deputatul.
Ea a subliniat că în legea adoptată „nu există nicio interdicție asupra organizațiilor religioase ucrainene”. „Interzicem două lucruri: Biserica Ortodoxă Rusă ca pur și simplu o structură care susține genocidul ucrainenilor și conexiunile cu aceasta, afilierea cu aceasta”, a spus Kravchuk.
În plus, a remarcat parlamentarul, cele mai recente modificări aduse textului de lege au acordat organizațiilor religioase din Ucraina 9 luni de timp pentru a înceta legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă. Până la expirarea acestei perioade, „este imposibil să dai în judecată să desființezi o anumită organizație religioasă dacă această legătură a fost găsită printr-un examen religios”.
„De aceea, această lege ar trebui să fie considerată și o șansă pentru eliberarea acelor organizații religioase care, așa cum se întâmplă pur și simplu istoric, sunt legate de Rusia, legate de Biserica Ortodoxă Rusă. Aceasta este o oportunitate pentru ei de a alege ei această alegere”, a notat deputatul.
Kravchuk a mai spus că a doua zi după publicarea legii, Cabinetul de Miniștri va începe să pregătească regulamente. „Vor avea la dispoziție trei luni pentru a se pregăti: cum ar trebui să arate ordinul, cum va fi formată o comisie din diverși experți, cărturari religioși, iar Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință (GESS). la cererea autorităților locale, sau chiar cetățenii pot aplica, sau ei înșiși pot iniția această verificare: o anumită organizație religioasă - indiferent dacă are legături cu țara agresoare, cu Biserica Ortodoxă Rusă sau nu”, a explicat parlamentarul.
Legea intră în vigoare în 30 de zile din data publicării. Un alt punct din lege va intra însă în vigoare după nouă luni. Acesta prevede ruperea de către comunitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a relațiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă.