Asociația Forța Fermierilor vine cu anumite precizări și concluzii în privința protestului agricultorilor, care a fost suspendat ieri.

Agricultorii menționează că din 1,2 mlrd lei, solicitate de la UE, Guvernul deocamdată a identificat doar 200 mln lei pentru compensații, ceea ce este o sumă infimă și nu poate ameliora situația financiară agricultorilor mici și mijlocii. În aceste condiții asociația Forța Fermierilor nu poate sista protestul, iar manifestațiile agricultorilor sunt doar suspendate, întrucât deja s-au început lucrările de recoltare a culturilor de primă grupă.

Fermierii spun că vor monitoriza atent cum Guvernul se va ține de promisiuni și de îndeplinirea revendicărilor. Este vorba de trei revendicări, care urmează să fie îndeplinite pănă pe 1 august și anume:

1. Identificarea resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii în valoarea de 3000 lei per hectar de culturile de primă grupă. Calcule noastre arată că alocarea suplimentară a 400 mln lei ar fi suficientă, iar din discuția de ieri noi am realizat că UE ulterior totuși va aloca resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor Guvernului.

2. Aducerea motorinei din România și distribuirea acestei agricultorilor micro, mici și mijlocii, care au suferit în urma secetei 2022;

3. Introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultori micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90 procente. Moratoriu ar trebui să fie aplicat pentru toți creditorii ale fermierilor.

Totodată, asociația va monitoriza minuțios fluxul de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și în cazul în care vom observa sporirea semnificativă a acestora timp de căteva zile, vom insista ferm asupra restricționării imediate a importului. În același timp, săptămâna curentă urmează să fie organizată o întâlnire cu autoritățile și exportatorii de cereale, la care vom încerca să identificăm soluția ca Portul Giurgiulești să lucreze prioritar în interesul producătorilor agricoli din Moldova.

Forța Fermierilor accentuează că dacă revendicările nu vor fi realizate în termenul stabilit, imediat după finalizarea secerișului la primă grupă, agricultorii vor relua proteste, care cu siguranța vor fi de amploare mai mare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE