Agenția “Moldsilva” propune 33 de mii pomi de Crăciun pentru sărbătorile de iarnă din acest an, anunță Politik.md cu referire la un comunicat de presă al Agenției.Tăierea în pepiniere a molizilor va începe de săptămâna viitoare și se va finaliza la 31 decembrie în funcție de necesitate și solicitări.

Potrivit sursei, acest lucru are locîn fiecare an, când se pun la dispozițe instituțiilor de stat și private inclusiv persoanelor fizice, pomi de iarnă. În acest an în pepinierile silvice din subordinea Agenției „Moldsilva” sunt propuse spre realizare 32 mii puieți de molid și 1400 puieți de pin, mai puțin în comparație cu sezonul trecut, în 2011 fiind propus un număr de 44 mii de molizi.
 
Cea mai mare cantitate de molizi este propusă de urmatoarele întreprinderi silvice:  Edineț -10 000, Glodeni - 5300, Strășeni - 3200, Bălți - 3000 de puieți. Înălțimea unui brad variază de la 1m pînă la 5m, majoritatea pomilor au înălțimea de 1-2m, fiind și cei mai solicitați de către cumpărători. Pentru a ajunge la această înălțime pomii cresc în pepinieră 5-7 ani, ei fiind crescuți special cu acest scop.
 
Prețul unui pom rămîne neschimbat, conform catalogului de prețuri din 2009, adică un brad cu înalțimea de 1-1,5m va costa la pepinierile silvice 36 de lei cu TVA. Mai sunt propuse și verticele la prețul de 8 lei.
 
În cazul tăierilor ilicite de brazi din fondul forestier sau din alte spații verzi persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122 al Codului Contravențional al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE