„Pentru prima dată, în istoria jurisprudenței Curții Constituționale, Înalta Instanță nu a vlidat un mandat de deputat, oferit Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de către alegători. Este vorba de deputatul Svetlana Popa.

Curtea și-a motivat hotărârea prin faptul că privarea de „dreptul de a ocupa o funcție de răspundere”, inclusiv de dreptul de a exercita funcția de consilier în CMC, pune în aplicare dispoziția articolului 16 alin. (2) lit. d) din Codul Electoral, care nu permite persoanei sancționate să candideze la funcțiile elective, precum președinte al Republicii Moldova, deputat în Parlament, primar, consilier în consiliile locale etc. Curtea a reiterat că mandatul de deputat nu poate fi validat dacă până la pronunțarea deciziei de validare se dovedește că candidatul cade sub incidența unei condiții de ineligibilitate.

Deputații socialiști și comuniști din Parlament s-au arătat nedumeriți de decizia CC. Potrivit socialiștilor „Curtea Constituțională nu a prezentat niciun argument pertinent din punct de vedere juridic, astfel decizia luată poate fi considerată pur politică, comanditar și beneficiarul căreia este partidul Maiei Sandu”.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) va contesta la CEDO decizia Curții Constituționale

„Vom apăra dreptatea la CEDO”, se menționează într-un comunicat de presă al BCS.

Totodată formațiunea menționează că „hotărârea instanței cu privire la mandatul de consilier municipal, deținut anterior de Svetlana Popa, nu are legătură juridică cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, Svetlana Popa a prezentat magistraților constatarea instanței de judecată superioare prin care s-a stabilit lipsa de obiecții în raport cu doamna Popa. Dar, niciun argument juridic nu a fost luat în calcul de Curtea Constituțională, decizia fiind aprobată în baza unor argumente pur politice”, se menționează în comunicatul socialiștilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE