Începând cu ziua de astăzi, 1 iulie, vârsta de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 33 de ani.

Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de astăzi constituie 57 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare este de 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

La stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă femeile urmează să confirme 36 de ani de stagiu contributiv de cotizare. În cazul bărbaților stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – 39 de ani.

Precizăm că, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 de ani, iar stagiul de cotizare – 34 de ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE