Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu "dominator” - așa a comentat fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari anunțul vicepremierului Andrei Spînu că, începând de mâine, 4 decembrie, Moldovagaz va livra tot volumul de gaze, furnizat de Gazprom în luna decembrie, regiuniunii transnistrene.

”La începutul ianuariei 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi întrat în disperare totală și faliment. Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spânu, care a împins aceasta decizia pe ineriorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în scimb energia electică de prețul de cost de 20 de euro pentru Mwt la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin decăt energia electrică contractată din România”, menționează Slusari.

Totodată, Slusari menționează că: ”Transnistria este pe cal tricolor rusesc. A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumători casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de 28 ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor”.

”Moldova legală rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pănă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova o parte de bani pentru gazul, furnizat Transnistriei. Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu "dominator", menționează fostul parlamentar.

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că Moldovagaz va livra tot gazul cumpărat de la ruși, regiunii transnistrene. Anunțul vine în contextul în care tot Spînu a declarat în această seară că Energocom a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Asta însemană că tot gazul livrat de ruși, adică 5,7 milioane de m3 va fi livrat regiunii transnsistrene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE