LIVE TEXT: 22:00 Gruparea de extremă-dreapta se află pe primul loc, cu 29%, dar este departe de a avea o majoritate absolută, ceea ce înseamnă că va trebui să găsească un partener de coaliție în parlament pentru a forma un guvern stabil, dacă președintele Alexander Van der Bellen îi va cere acest lucru.
Pe locul doi s-au situat conservatorii cancelarului Karl Nehammer (ÖVP) cu 26.3%, urmați de social-democrați (SPÖ) cu 21%, de liberalii Neos cu 9.1% și de Verzi cu 8.3%.
Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreaptă, pare să fi obținut o victorie fără precedent la alegerile legislative de duminică din Austria. Exit-poll-ul publicat de televiziunea de stat creditează FPO cu 29,1%, în vreme ce conservatorii aflați la guvernare au în jur de 26,2%, iar social-democrații – 20,4%. Un guvern cu FPÖ la bord ar fi o veste proastă pentru România, în condițiile în care asemenea conservatorilor, partidul se opune aderării depline a țării noastre la Schengen, notează hotnews.ro
Cancelarul austriac Karl Nehammer a admis înfrângerea partidului său conservator (OVP) în alegerile parlamentare de duminică. El a subliniat importanța negocierilor pentru formarea viitorului guvern și și-a reiterat decizia de a nu intra într-o coaliție cu FPO, atâta vreme cât Herbert Kickl, liderul FPO, este parte a guvernului.
Șeful FPO și-a construit discursul de campanie pe anti-migrație, euroscepticism, filorus, atacându-și dur adversarii politici și îmbrățișând teorii ale conspirației. Considerat de majoritatea elitei politice ca fiind prea apropiat de Rusia, liderul FPO Herbert Kickl s-a opus repetat trimiterii de ajutoare către Ucraina și a cerut ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.
Cum anume va arăta relația Vienei cu Bruxelles-ul rămâne de văzut. Anul acesta, Kickl a încheiat o alianță cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, un alt critic al Bruxelles-ului, care dorește, de asemenea, să reducă imigrația.
„Prin urmare, participarea FPÖ la un guvern ar avea un impact puternic asupra relației Austriei cu Comisia Europeană de la Bruxelles și ar provoca probabil multe complicații. O coaliție foarte probabilă între Kickl și Viktor Orban ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe”, a spus jurnalistul Der Standard.
FPÖ nu este de acord cu aderarea României la Schengen cu granițele terestre. Dacă conservatorii ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde, spre exemplu.