Patru dintre cei opt magistrați care au depus cereri de transfer temporar de la instanțele inferioare la Curtea de Apel Chișinău (CA) au primit aprobare din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistrații cărora le-a fost acceptat transferul sunt: Natalia Mămăliga, Vitalie Budeci, Vladislav Schibin și Andrei Cașcaval.

Judecătoarea Romina Țurcan și-a retras cererea de transfer, iar candidaturile judecătorilor Valentina Suruceanu, Ion Dadu și Valeriu Arhip nu au fost acceptate de membrii CSM.

Potrivit CSM, transferul magistraților la Curtea de Apel Chișinău va avea loc din 17 iunie 2024.

Suplinirea compnenței Curții de Apel Chișinău survine într-o situație complicată pentru această instanță care se confruntă cu exodul unor magistrați

„ Votul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii a fost exercitat reieșind din situația care este la Curtea de Apel Chișinău, atât cât și în instanța de unde veniți. Pe de o parte, ținem să ajutăm Curtea de Apel Chișinău, pentru a putea face volumului de lucru, prin intermediul acestor transferuri. Pe de altă parte să nu periclităm buna desfășurare a activității instanțelor de fond. La Curtea de Apel Chișinău pot fi transferați judecători temporar, însă la instanțele de primul nivel nu există transferul temporar”, a spus Sergiu Caraman, președinte interimar al CSM

La 7 mai 2024, 20 de judecători ai Curții de Apel Chișinău au demisionat din funcție. Asta după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat la ședința cererile de demisie depuse de aceștia.

Anterior demisiei acestora, la 12 aprilie 2024, Comisia Vetting a anunțat că începe evaluarea Curților de Apel și că a transmis notificări la 40 de magistrați de la Curtea de Apel Chișinău prin care i-a anunțat că urmează să fie supuși evaluării externe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE