Patru persoane sunt reținute ca urmare a 33 de percheziții efectuate astăzi în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat la un briefing de presă că se investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice, inclusiv din Republica Moldova, au luat mită pentru a face ca persoanele care fac obiectul „Notificărilor Roșii” INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în țară. Presupusele sume plătite beneficiarilor acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA, notează IPN.

INTERPOL a alertat autoritățile de drept din Franța, țara-gazdă a organizației, despre această schemă și cooperează cu ancheta comună.

„Probele acumulate mai arată că o organizație criminală internațională, cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea de infracțiuni cibernetice, care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul „Notificărilor Roșii” în schimbul plăților”, a spus Dragalin

Potrivit Veronicăi Dragalin, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Moldovei în cadrul anchetei. În dimineața zilei de astăzi au fost efectuate  33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și asistenților francezi și FBI. În urma perchezițiilor au fost ridicate dispozitive digitale, obiecte și documente care urmează a fi examinate.

Potrivit unor surse, sub anonimat, în suspectarea comiterii de infracțiuni sunt persoane din conducerea filialei INTERPOL Moldova

Printre bănuiți se numără șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, dar și avocatul Oleg Mîţă

În urma perchezițiilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală. Perchezițiile au avut loc azi dimineața cu susținerea deplină din partea instituțiilor publice vizate și sunt în desfășurare.

Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

O „Notificare Roșie” emisă de Interpol este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Fiecare țară aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei „Notificări Roșii”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE