Jumătate dintre magistraţii Curţii de Apel Chişinău şi-au dat demisia pentru că nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Cererile de demisie au fost aprobate astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Printre cei care au plecat este Nina Cernat, judecător și membru CSM. Președintele interimar al CSM spune că pentru a nu se bloca activitatea Curţii de Apel, organul de autoadministrare va transfera temporar judecători de la alte instanţe.

20 dintre cei 40 de judecători de la Curtea de Apel au ales să plece din funcţie iar valul de demisii vine după ce s-a anunțat începerea evaluării judecătorilor.

Conducerea CSM crede că transferul temporar este acum cea mai eficientă soluţie. Vor fi iniţiate de urgenţă concursuri pentru transfer temporar dar şi numiri în funcţie, pentru a nu permite blocarea activităţii la Curtea de Apel Chişinău.

„Unica soluţie care era există şi reală, inclusiv este şi astăzi în cazul Curţii de Apel Chişinău, pentru ca pe termen scurt, repede să fie soluţionată problema este acest transfer temporar. Transferăm judecători cu experienţă! a spus Sergiu Caraman, preşedintele interimar CSM

Judecătorii care au depus cerere de demisie sunt: Eugeniu Clim, Ina Dutca, Silvia Gîrbu, Ghenadie Lîsîi, Viorica Mihaila, Igor Mînăscurtă, Veronica Negru, Anatol Pahopol, Ecaterina Palanciuc, Ion Secrieru, Stelian Teleucă, Ion Țurcan, Boris Talpă, Steliana Iorgov, Liubovi Brînza, Nina Cernat, Ion Dănăilă, Nelea Budăi, Vitalie Cotorobai și Sergiu Daguța.

Majoritatea magistraților și-au motivat dorința de a pleca din sistem „din motive personale”.

Menționăm că la 12 aprilie curent Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării Curților de Apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău.

În 2023, Curtea de Apel Chișinău a recepționat aproximativ 30.000 de dosare și tot atâtea au fost examinate, inclusiv unele rămase din anii precedenți. În 2024 au rămas să fie examinate din anul precedent aproape 13.000 de dosare.

 Din 504 de judecători din RM, 100 de posturi sunt vacante

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE