După şase ore de lucru, Curtea Constituţională (CC) a validat alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, PCRM va avea în viitorul legislativ 48 de mandate, PLDM – 18, PL – 15, PDM – 13 şi AMN – 7. Lista deputaţilor aleşi la 29 iulie 2009 în Parlamentul Republicii Moldova.
De altă părere sunt membrii AMN, dar şi membrii comisiei de experţi din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei care susţin că, PL şi AMN ar acumula câte un mandat mai mult, iar PCRM şi PLDM, respectiv, câte unul mai puţin.
CC a respins însă aceste sesizări.
Reprezentantul AMN la CEC, Nicolae Răilean, a revendicat încă un mandate pentru AMN, fapt respins de CC. Răilean a precizat că formaţiunea din care face parte se va adresa la CEDO menţionând că formula aplicată de CEC “nu ţine cont de faptul că fiecare vot este egal”.
Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a replicat însă, că procedura aplicată de comisie la partajarea mandatelor este specificată în Codul electoral şi calculele sunt corecte. “În legea electorală a R. Moldova este specificat expres cum are loc împărţirea locurilor în Parlament şi nu are rost să vorbim despre multitudinea de metode de distribuţie a mandatelor de deputat”, a explicat Iurie Ciocan afirmaţiile sale.
Dupa metoda aplicată de CEC (04.08.2009 - Rezultatele alegerilor au fost calculate după o formulă care contravine Constituţiei RM), pentru a obține un mandat, PCRM a avut nevoie de 14,723 voturi, iar AMN de 16,599 ce contravine strict Constituţiei Republicii Moldova în care se  spune: ”Parlamentul este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat” (articolul 61 din din Constituția R. Moldova).
Academicianul Vasile Marina, preşedintele comisiei de experţi ai AŞM, care la solicitatea PL şi AMN, a calculat partajarea mandatelor după alegerile din 29 iulie, a declarat că „în matematică nu există păreri subiective”, insistând asupra corectitudinii formulei de calcul aplicate de academicieni (05.08.2009 - Metoda de calcul aplicată de CEC este anticonstituţională)
Totodată, CC a respins şi sesizarea PPCD cu privire la încălcarea legislaţiei electorale în procesul de numărare a buletinelor de vot şi de totalizare a rezultatelor votării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE