Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo.
„Analizând argumentele prezentate în susținerea cererii de suspendare, Președintele Curții observă că autorii nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de Legea cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale prin Decretul contestat. Prin urmare, Președintele CC respinge cererea formulată”, se menționează în hotărârea Curții Constituționale.
Magistrații CC urmează să se expună pe fondul sesizării, iar juriștii anticipează mai multe scenarii.
1 Fie Curtea respinge sesizarea și spune că nu-i de competența Curții, dar a instanței implicit se examinează controlul de legalitate la judecatoria Rascani
2. Fie se admite sesizarea, declară necunstituțional decretul prezidențial și-l repune în funcție pe procurorul general
3 Fie CC respinge sesizarea ca nefondată
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanța de judecată decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care acesta a fost eliberat din funcție. Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău, la data de 30 octombrie. Dosarul a intrat în sistemul automatizat, dar deocamdată nu a fost stabilită data primei ședințe.
Procurorul general în demisie Alexandr Stoianoglo susținea anterior, că nu mai speră să fie repus în funcție, după ce președintele Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europeană a Drepturilor Omului. Chiar și așa, Stoianoglo spunea că va merge în judecată, pentru a-și face dreptate.