Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) solicită o anchetă completă privind presupusul șantaj asupra judecătorilor și cere demisii din funcții-cheie. Formațiunea susține că reforma justiției a fost compromisă și cere intervenția partenerilor externi.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) califică drept extrem de grave dezvăluirile recente ale fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit cărora cel puțin 40 de judecători activi ar fi fost șantajați cu informații compromițătoare în timpul procesului de vetting și pre-vetting.

Dragalin a declarat public că i s-au cerut liste cu persoane loiale, ceea ce pune la îndoială obiectivitatea întregului proces de evaluare a magistraților și compromite credibilitatea comisiilor implicate în reformarea justiției.

Într-o declarație oficială, CUB afirmă că folosirea informațiilor compromițătoare pentru obținerea unor decizii favorabile reprezintă o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție și subminează grav independența sistemului judecătoresc.

„Numirea pe criterii politice a unor persoane în funcții-cheie la Consiliul Superior al Magistraturii trebuie urgent revizuită. Persoanele vizate trebuie să-și prezinte demisia sau să fie retrase din funcții,” afirmă Coaliția.

CUB atrage atenția asupra unui proces periculos de (re)capturare a justiției, prin:

desființarea procuraturilor specializate și crearea unei mega-structuri numite „PACO”,

marginalizarea magistraților independenți, precum Veronica Dragalin,

promovarea politică în CSM,

și acordarea de amnistii dubioase în lipsa transparenței.

Formațiunea solicită Procurorului General să inițieze o anchetă urgentă, incluzând audieri ale tuturor celor care ar fi putut interveni abuziv în procesul de vetting. Printre numele menționate se află:

Sergiu Litvinenco (fost ministru al Justiției),

Iulian Rusu (fost director al CNA),

Eugen Rurac (fost membru al comisiilor de evaluare).

CUB cere audit internațional al fondurilor pentru justiție

În contextul sprijinului internațional acordat Republicii Moldova, CUB consideră necesar un audit european independent al fondurilor direcționate în ultimii patru ani către reforma justiției, pentru a verifica modul în care au fost cheltuiți banii publici.

„Cetățenii Republicii Moldova și contribuabilii europeni merită transparență și responsabilitate,” se menționează în comunicatul formațiunii.

În încheiere, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare face apel la oprirea așa-numitelor „experimente periculoase” din justiție și cere construirea unui nou consens politic și public în jurul unei reforme reale, bazate pe transparență și merit.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE