Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până la 15 mai, iar candidații care vor întruni condițiile vor fi invitați la interviu în fața membrilor CSP. Totodată, membrii CSP au modificat Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru a nu repeta experiența ultimului concurs anulat, atunci când un membru al Consiliului a depunctat un candidat.

Astfel, în cazul în care anumite fișe de evaluare ale candidaților la funcția de procuror general vor ridica semne de întrebare, iar membrul CSP vizat nu-și va argumenta punctajele oferite, acestea vor putea fi excluse din concurs prin votul majorității membrilor Consiliului.

„În cazul în care membrul Consiliului a evaluat candidatul fără argumentarea unuia sau a mai multor dintre criteriile prevăzute de lege și prezentul Regulament, prin votul majorității absolute a membrilor săi, Consiliului decide excluderea tuturor fișelor completate de acest evaluator, cu recalcularea punctajului final al candidaților”, se arată în regulamentul CSP, notează moldova1.md

Candidatul care vrea să devină șef al Procuraturii Generale trebuie să întrunească următoarele calități:

Experiență profesională în jurisprudență de cel puțin 10 ani;

Să dețină cetățenia R. Moldova și să cunoască limba română,

Să dețină diplomă de studii superioare în domeniul dreptului;

Să aibă o reputație ireproșabilă;

Să fie apt din punct de vedere medical;

Să dețină calități manageriale;

Să nu fi desfașurat activități cu caracter politic sau să nu fi fost membru al vreunui partid politic;

Să nu fi fost membru al CSP în ultimele 6 luni.

Amintim că, la 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce membrul CSP, Olesea Vârlan, l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general. Ulterior, membra CSP și-a anunțat demisia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE