Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat Proiectul Legii privind crearea Judecătoriei Anticorupție și Curții de Apel de Circumscripție. Decizia a fost luată în cea mai recentă ședință a Plenului CSM, informează Politik.md.
În cadrul proiectului menționat se propune crearea unei instanțe specializate pentru examinarea în prima instanță a cauzelor de corupție si celor conexe, prin reorganizarea sau pe baza unităților de personal și fondurilor materiale a Judecătoriei militare. La fel, se dorește și instituirea unui colegiu specializat în Curtea de Apel Chișinău și a unui complet specializat în Curtea Supremă de Justiție pentru examinarea în recurs a cauzelor de corupție și celor conexe.
Totodată, dacă modificările vor fi adoptate și de către parlamentari, o parte dintre ședințele de judecată ar putea fi transmise online, Inspecția judiciară va putea verifica declarațiile de avere și de interese personale depuse de magistrați, iar noii judecători, selectați pentru instanțele specializate ar urma să fie testați riguros înainte de a accede în funcție, inclusiv cu așa-numitul ”detector de minciuni”.
Plenul Consiliului a avizat proiectul în cauză, cu condiția revederii proiectului prezentat, sub unele aspecte legate de cariera și statutul judecătorilor, salarizarea acestora, mărirea numărului de judecători și inspectori-judecători, termenul de implementare a Legii și crearea mai întîi a condițiilor de lucru pentru toți actorii actului de justiție.
Prin intermediul prezentului proiect se propune sporirea încrederii societății în sistemul judecătoresc și în actul de justiție, consolidarea sistemului instituțional anticorupție, eficientizarea activității Curții de Apel Chișinău, eficientizarea mecanismului de verificare a averilor judecătorilor.
În ședință au fost examinate mai multe chestiuni privind modificarea și completarea unor acte legislative. Printre legile ce urmează a fi modificate se numără: Legea privind organizarea judecătorească, Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție, Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii și Codul de procedură penală.