„ Este un simbol care conferă protecţie şi acordă ajutor gratuit în diverse situaţii, cum ar fi războiul, calamităţi naturale, etc. În cazul în care emblema este folosită abuziv de către alte organizaţii, atunci în situaţii de război, de exemplu, oamenii nu percep simbolul Crucii Roşii aşa cum trebuie – adică drept o organizaţie care conferă protecţie şi ajutor medical gratuit”, a spus directorul Crucii Roşii Moldova.
 
De asemenea, el mai susține că în Moldova există organizaţii care folosesc abuziv imitaţii ale Crucii Roşii, ceea ce este interzis de legislaţie. El a dat exemplul organizațiilor: „Medici fără frontiere” cu simbol al unui hulub, care este prea apropiat simbolului de cruce roșie, precum și organizația  „Caritas”, care foloseşte o imitaţie a Crucii Roşii, deşi s-a adresat pentru a li se oferi acest drept. Printre alte instituții directorul a mai enumerat diverse farmacii şi instituţii sanitare, care au propriul simbol - cupa cu şarpele.
 
În acest sens, Vasile Cernenchi a cerut autorităților înăsprirea pedepselor privind furtul simbolului.
 
Conform legislației, adoptată în anul 1999, este interzisă folosirea simbolicii Crucii Roşii, fără acordul acesteia, emblema Crucii Roşii fiind adoptată ca semn distinctiv în anul 1863 pentru a evidenţia societăţile care asistau soldaţii răniţi în lupte. Simbolul reprezintă o cruce roşie pe fundal alb, care este o inversare a culorilor de pe drapelul Elveţiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE