"Criza constituţională se va încheia prin amendarea Legii fundamentale şi supunerea ei unui referendum" a declarat, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, luni, 30 noiembrie.
Întrebat dacă cele 12 principii propuse fracțiunii parlamentare a comuniștilor pentru votarea șefului statului aparține Alianței pentru Integrare Europeană, Ghimpu a răspuns:
”Noi am făcut această ofertă ca nişte parteneri egali în Parlament, ca deputaţi, ca fracţiune. Ţinând cont de faptul că şi comuniștii poartă responsabilitate, cu atât mai mult că ei au guvernat până acum R. Moldova şi ar fi bine să fie interesaţi ca lucrurile să meargă înainte, dacă ei consideră că au guvernat bine. Comuniștii nu se gândesc la problemele pe care noi vrem să le rezolvăm, ei se gândesc să le dăm funcţiile. Să le oferim posturile-cheie de preşedinte al parlamentului, preşedinte al republicii, prim-ministrului şi atunci da, nu le mai propune mai mult nimic. Aceasta, însă, nu se poate întâmpla şi nu va fi niciodată fiindcă ar însemna că distrugem speranţa cetăţenilor de a schimba lucrurile în bine în țară.
Valentina Ursu: Mai mulți legiuitori comuniști sugerează că vor convoca plenara Comitetului Central unde vor lua o decizie referitor la participarea lor la turul doi de scrutin prezidențial. Credeţi că se mai poate schimbă ceva în luarea lor de atitudine?
Mihai Ghimpu: Poate să se schimbe. Dacă printre ei sunt oameni care conştientizează situaţia în care ne aflăm, ce avem de făcut şi posibilitatea de a face ceva, atunci cred că vor fi voturi pentru Marian Lupu. Dacă sunt acolo persoane de partea intereselor statului, cetăţenilor, de interesele chiar şi ale partidului – şi PCRM în cazul de faţă pierde foarte mult. Există o disciplină în partid, dar e dureros şi tragic atunci când interesele de partid prevalează intereselor naţionale. Partidul reprezintă conform Constituţiei voinţa cetăţenilor şi reprezintă sute de mii de voturi. Şi aici trebuie să dea dovadă că votul lor vine nu pentru Lupu, dar vine pentru acei cetăţeni, care aşteaptă schimbarea, care vor să aibă salariu, pensie, stabilitate socială, economică, politică, care vor viitor pentru copiii lor. Faptul că ei nu votează, dar asta trebuie să înţeleagă ei că în cazul în care ei nu votează – nu pot avea loc alegeri anticipate peste două luni sau chiar peste un an. Nu vor fi anunțate atât de repede cum şi-ar dori-o comuniştii.
Valentina Ursu: Dar ce se poate întâmpla dacă preşedintele nu va fi ales nici pe 7 decembrie?
Mihai Ghimpu: Nimic nu se întâmplă. Guvernul activează în plină putere, Parlamentul de asemenea funcționează în plină putere, eu îndeplinesc mai departe interimatul de preşedinte şi noi vom veni cu o reformă constituţională, care ne va permite alegerea preşedintelui prin votul a 50+1.
Întrebat Ghimpu de ce nu încearcă să mai negocieze cu fracțiunea PCRM, a răspuns ”Mai bine mă duc la biserică. Cu unii din ei, da, dar cu conducerea partidului, conducerea fracţiunii nu se merită fiindcă eu văd că ei nu au interes. Interesul lor nu este R. Moldova şi asta o ştiu din anii 90 când erau împotriva acestui stat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE