Exportul de cireșe și vișine din Moldova s-a dublat. Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, se atestă o creștere semnificativă de 117% la exportul de cireșe și de 99% la exportul de vișine.

Serviciul Vamal menționează că, în pofida crizei regionale, agenții economici și-au consolidat eforturile, obținând rezultate frumoase și exportând la ziua de astăzi cantități de peste 12 mii tone de cireșe (circa 640 camioane) și peste 3 mii tone de vișine (circa 160 camioane), comparativ cu situația similară din anii precedenți cifra practic se dublează.

”Astfel, ținem să menționăm că valoric sumele exporturilor de fructe-cireșe se estimează la peste 215 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 202% comparativ cu peste 91 milioane lei în 2019,  peste 116 milioane lei în 2020 și peste 71 milioane lei în 2021”, precizează Serviciul Vamal.

La capitolul exportului de vișine valoarea mărfurilor se estimează la peste 38 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 183% comparativ cu peste 13 milioane lei în 2021.

Reamintim, că Serviciul Vamal în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, și în conlucrare cu Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară, în conformitate cu pct.2 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.24/2022, au elaborat un mecanism de facilitare și prioritizare a exportului produselor agricole ușor alterabile  (legume și fructe) și au stabilit norme referitor la procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE