Conform datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării se estimează că economia Republicii Moldova va înregistra o creștere modestă în anul 2024, de doar 2,5%, cu un PIB estimat la 328 miliarde de lei.

Proiecțiile pentru anii următori arată o tendință de creștere sub așteptări a PIB-ului la 3% în 2025, 3,3% în 2026 și 3,7% în 2027, reflectând perspective optimiste pe termen mediu.

Ministerul Economiei anticipează că inflația va atinge 6,8% la sfârșitul anului 2024, iar cursul de schimb leul/dolar este estimat la 18,35.

În ceea ce privește comerțul exterior, se preconizează că exporturile de mărfuri și produse vor crește cu 11% în 2024 față de anul precedent, atingând 4,5 miliarde de dolari, în timp ce importurile vor însuma 9,5 miliarde de lei, în creștere cu 9,5%.

Sectorul agricol este estimat să înregistreze o producție de 47,6 miliarde de lei în 2024, cu o creștere de 3% față de anul anterior.

Investițiile în active imobilizate sunt prognozate să crească modest, cu doar 1%, ajungând la 41,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește piața muncii, se estimează că salariul mediu nominal va ajunge la 13,700 lei, reflectând o creștere reală de 7%.

Aceste proiecții oferă o perspectivă asupra evoluției economice pentru Republica Moldova în următorii ani, cu un accent pe stabilizare și creștere graduală.

Anterior ministrul Alaiba spunea că Moldova trebuie să atingă o creştere economică accelerată în următorii 8-10 ani

„Nu ne putem permite o creştere economică de doar 2-3%. Aceasta nu este suficientă pentru Moldova. Avem nevoie de iniţiative şi politici care să asigure o creştere accelerată timp de cel puţin 8-10 ani. Vorbeam de o creştere de 10%. Şi asta înseamnă idei curajoase şi reforme. Mai multă acţiune. Vrem să creştem mai repede. Altfel, şi peste 10 ani vom fi încă una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Nu ne putem permite să stăm pe loc", spunea Dumitru Alaiba

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE