Asociația „Forța Fermierilor” constată cu mare regret și indignare profundă că, Creditul de Urgență, care a fost promovat la greu de ministrul Agriculturii, nu este funcțional pentru marea majoritatea agricultorilor, care se află în dificultate de plată

Fermierii spun că sunt refuzați verbal și înscris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sunt supra datorați cu credite reeșalonate și indicatori negativi financiar.Totodată, ei solictă o întrevedere cu factorii de decizie din parlament pentru a clarifica lucrurile.

„Vă reamintim că acest produs a fost elaborat cu garanții destat și poziționat ca soluție de salvare a producătorilor agricoli micro și mici, care sunt îndatorați, au întârzieri la plata creditelor bancare mai mult de 90 de zile curestructurarea împrumuturilor și sunt cu bilanțuri negative. Adică, din start Ministerul agriculturii, băncile comerciale și ODA cunoșteau foarte bine care este profilul celor,care au solicitat acest sprijin de urgență. În 3 săptămâni din data lansării acestui program de creditare garantată sutefermieri din diferite raioane, preponderent din sudul țării, au fost refuzați verbal și înscris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sunt.... supra datorați cu credite reeșalonate și indicatori negative financiare. Este situațiaridicolă, care nu poate fi calificată altfel decât bătaia de joc față de o mulțimea deagricultori disperați, care au suferit grav în urma crizelor inedite în sectorul agrar înperioada 2022-2023.

Fermierii, care din nou au fost mințiți cras de către ministrul Agriculturii, au încercat să înțeleagă care totuși sunt motive unei astfel de atitudini. Asociația noastră asolicitat convocarea urgentă a ședinței cu participarea ministerului agriculturii , băncilo rcomerciale și ODA, care a avut loc pe data de 19 martie. Întrunirea, la care nu aparticipat domnul Bolea, iar reprezentanții băncilor practic au tăcut, nu a dat nici un rezultat. Ministerul a solicitat un răgaz de 2 zile pentru a clarifica lucrurile, la expirarea cărora agricultorii nu au primit nici o explicație.

Totodată, în mod neoficial, angajații unor bănci ne-au comunicat că problema de bază rămâne Regulamentul Băncii Naționale, care cataloghează creditele bancare restructurate mai mult de 2 ori drept neperformante, ceea ce presupune obligatoriu pentru procesul de recreditare conservarea mai multor lichidități în fondul de risc. Din spusele reprezentanților băncilor nici garanțiile de stat nu ajută în cazul de față și estenevoie ca BNM să introducă niște derogări pentru acest tip de credit pentru fermierii mici, așa cum s-a întâmplat în anul 2020. Regretăm foarte mult că la stadiul discutării acestui mecanism de creditare la întrebările noastre ministrul Bolea a afirmat de căteva ori că nu este nevoie de intervenția Băncii Naționale, iar exponenții băncilor au tăcut.

Remarcăm că pe data de 26 decembrie 2023 organizația noastră a venit cusolicitare de întrevedere cu doamna Guvernator al BNM, care a rămas fără răspuns. Totodată, agricultorii, care recent au fost înșelați, nu mai au încredere în promisiunile ministrului agriculturii, care s-a discreditat complet în ochii lor.

În acest context, asociația Forța Fermierilor cere ca persoanele-factori dedecizii din Parlamentul Republicii Moldova, cum ar fi domnii Grosu, Marian șiTrubca să organizeze în cel mult 5 zile ședința de urgență a fermierilor cuconducerea Băncii Naționale pentru a identifica soluție, care ar permite maimultor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, căt și CreditulCapital de Lucru, menționează Asociația.

Recent, guvernatorul BNM, Anca Dragu a declarat că „nu sunt impedimente în acest proces, iar garanțiile pe care le acordă Executivul prin programele guvernamentale ar trebui să-i sprijine pe agricultori, pentru ca procesul de creditare să fie mai flexibil. În zilele următoare vom continua discuțiile în ce măsură schema este funcțională”, a punctat guvernatorul BNM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE