Costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării va fi micșorat. Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii cu privire la taxele consulare.
Modificările prevăd eliminarea taxelor aferente prestării serviciilor consulare. Totodată, vor fi reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, se propune eliminarea în proporție de 100% a taxelor consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
„Prețul serviciilor consulare este disproporționat de mare și reprezintă un tratament inechitabil față de cetățenii care se află peste hotarele țării, în raport cu cei ce se află pe teritoriul acesteia. Modificările pe care le propunem reprezintă o micșorare cu 60% a tuturor taxelor consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu consular”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă.
În formula actuală, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicită suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adaugă și costul pentru expedierea la domiciliu a respectivelor acte.
Autorii inițiativei legislative au consultat și practica altor state la elaborarea proiectui de lege, constatând că aceasta este mult mai echitabilă cu propriii cetățeni. Subiectul costului serviciilor consulare a fost discutat și în cadrul mai multor evenimente de consultări publice care aveau drept scop identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de peste hotare.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS. Proiectul urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.