Parlamentul a aprobat astăzi raportul Comisiei de anchetă, care a evaluat modul de pregătire și desfășurare a parteneriatului public-privat, privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. „Gările și Stațiile Auro”. Reprezentanții fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA au remarcat că s-au comis unele nereguli, iar Guvernul, Procuratura Generală și CNA urmează să pună în aplicare recomandările Comisie.

Președintele Comisiei de anchetă, deputatul PPDA, Igor Munteanu, a precizat că acel contract de concesionare pentru o perioadă de 25 de ani a fost păgubos pentru stat și că s-au tras sforile ca „Gările și Stațiile Auro” să ajungă în mâinile unor anumiți oameni.

Potrivit lui Munteanu, Î. S. „Gările și Stațiile Auto” era una profitabilă, cu o cifră de afaceri anuală de circa 50 de milioane de lei și un rulaj pe conturi de aproximativ 500 de milioane de lei.

În opinia Comisiei, concursul de selectare a partenerului privat s-a făcut cu încălcări, mai ales că a fost o singură ofertă. E vorba de de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne”, o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, acționari fiind „Exfactor” SRL, o companie de construcții, și Luka Muco, un cetățean al SUA.

Asociația respectivă a reușit să pregătească oferta în 47 de zile, deși ar fi fost nevoie de cel puțin un an pentru a arăta proiectele de modernizare a celor 30 de stații auto. Acesta a adăugat că gările și stațiile auto au ajuns, ca și compania „Air Moldova”, în gestiunea grupului Șor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE