Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va solicita repetat președintelui Maia Sandu numirea a șapte judecători în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Lista judecătorilor care urmează să ajungă pe masa șefului statului:

Veaceslav Martînenco, Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana)

Serafim Vasilache, Judecătoria Chișinău (sediul Centru)

Eugeniu Beșelea, Judecătoria Chișinău (sediul Centru)

Dragoș Crigan, Judecătoria Chișinău(sediul Centru)

Lucia Bagrin, Judecătoria Chișinău (sediul Centru)

Nicolae Ghedrovici, Judecătoria Anenii Noi (sediul central)

Igor Negreanu, Judecătoria Orhei (sediul Rezina)

Cererea magistratei Lorina Ciubotaru a fost respinsă cu votul a șapte membri CSM. Totodată, trei membri au anunțat că vor formula o opinie separată. În privința judecătoarei Irina Păduraru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, CSM a decis, cu 7 voturi pentru și două împotrivă, amânarea luării unei decizii, pentru a sesiza Colegiul Disciplinar.

Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, în redacția în vigoare din august 2023, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător şi numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui, notează zdg.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE