Guvernele statelor membre ale Consiliului Europei trebuie să-şi prezinte candidaţii pentru șefia la funcția de secretar general al CoE, iar instituţia va examina candidaturile până la 31 ianuarie. În luna martie, candidaţii vor fi supuşi unui interviu în faţa comitetului de miniştri al organizaţiei. Alegerea viitorului secretar general al organizaţiei este prevăzută pentru luna iunie.

Consiliul Europei este o organizaţie internaţională specializată în drepturile omului şi are sediul la Strasbourg, în Franţa. Organizaţia nu este o instituţie a Uniunii Europene, spre deosebire de Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul UE şi Parlamentul European. Actualul secretar general al Consiliului Europei este croata Marija Pejcinovic Buric, care şi-a început mandatul în 2019.

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru președinția Consiliului Europei. Ei sunt liberalul belgian Didier Reynders, actualul comisar european pentru justiție, socialistul elvețian Alain Berset, care a renunțat la sfârșitul lui decembrie la președinția țării sale, după un mandat de cinci ani; și social-democratul eston Indrek Saar, fost ministru al Culturii din 2015 până în 2019.

Consiliul Europei a precizat că „Comitetul de miniștri va organiza interviuri separate cu cei trei candidați în martie 2024 și va reține lista definitivă, care va fi transmisă Adunării Parlamentare a Consiliului Europei”. Ulterior, APCE „va trece la alegerea viitorului secretar general, prevăzută în iunie”. Mandatul va începe la 18 septembrie, arată comunicatul preluat de AFP.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders şi-a exprimat anterior interesul pentru a rămâne în Comisia Europeană pentru un nou mandat, dar a fost nevoit să-şi reconsidere opţiunile după ce Charles Michel, preşedintele actual al Consiliului European (ce reuneşte liderii statelor Uniunii Europene), a anunţat că va deschide lista partidului său la alegerile europarlamentare din iunie.

Reynders a fost candidat oficial la acest post şi în urmă cu cinci ani, însă a pierdut cursa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE