Începând cu anul viitor, unele categorii de angajați din sectorul bugetar vor beneficia de salarii majorate. Printre aceștia se regăsesc primarii, viceprimarii și secretarii consiliului local. Aceste categorii de funcționari vor primi un spor în valoare de 50% din salariul de bază.

Congresul Autorităților Locale din Moldova salută această inițiativă necesară de a ajusta slariilor aleșilor locali, dar se întreabă ce vor face celalți specialiștii din APL care contribuie la dezvoltarea satelor și orașelor în vederea consolidării capacităților manageriale ale acestora. CALM atenționează asupra faptului că este necesar de a majora salariile și celorlalți funcționari din APL, cum ar fi contabilii, specialiști în percepere fiscală sau inginerii cadastrali.

„Doar împreună cu toată echipa primăriei înregistrăm rezultatele pe care le avem astăzi în localitățile noastre, scriem și implementăm proiecte, construim apeducte, rețele de canalizare, creștem nivelul de trai și încrederea oamenilor că pot avea un viitor aici, acasă”, a declarat președintele CALM, Tatiana Badan în cadrul unei întruniri cu reprezentanți ai autorităților centrale.

Una dintre soluțiile propuse de Guvern ar fi ca primăriile din veniturile proprii să ofere acest supliment la salariul funcționarilor care au rămas cu aceleași remunerări.

Contabilii și alți angajați ai primăriilor se vor întruni marți, 26 decembrie, în cadrul unei ședințe, la care au fost invitați să participe și reprezentanți ai Guvernului pentru a discuta soluțiile necesare în vederea depășirii acestei situații de impas.

La ultima întâlnire a primarilor cu autoritățile, APL-urlie ai formulat Guvernului mai multe propuneri legat de descentralizarea financiară. Primarii vor ca impozitele pe venit pentru persoanele fizice să rămână la locul de domiciliu sau reședință. Acest aspect vizează localitățile adiacente municipiilor mai dezvoltate unde mulți cetățeni din localitățile limitrofe lucrează în centrele raionale, iar impozitele pe venit rămân acolo și nu la locul reședinței. Potrivit mai multor primari dacă ar exista o asemenea prevedere aleșii locali ar acumula resurse și pentru slarizarea angajaților primăriei. De asemenea, primarii vor ca să li se ofere o parte din cota  impozitului pe venit pentru persoanele fizice pentru orașe și municipii. Acum, această cotă e de 50%, aleșii locali vor 75% și mai mult. Totodată primarii vor ca o parte a impozitului pe venit pentru persoanele juridice să rămână în bugetele locale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE