Teheranul, capitala Iranului este teatrul unor confruntări violente, care continuă de sâmbătă, 12 iunie, la o zi după alegeri prezidențiale, între susţinătorii opoziţiei şi forţele de ordine. Manifestanţii contestă victoria la scrutin a actualului lider Mahmoud Ahmadinejad. Aceștia au ieşit în număr mare pe străzi pentru a denunţa fraude majore la vot. Confruntările s-au soldat cu ciocnirile violente dintre simpatizanţii entuziaşti a lui Ahmadinejad, susținătorii opoziției și forţele de securitate.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat pe 13 iunie, că președintele "ales" este cel al iranienilor și al tuturor, inclusiv al adversarilor săi după alegerile, dacă aceştia își vor demonstra susţinerea.
Potrivit rezultatelor oficiale anunțate, președintele Mahmoud Ahmadinejad a câstigat peste 63% din voturi, fiind urmat de candidatul reformist Mir Hossein Mousavi, cu 34% dintre voturi. Ceilalţi doi candidați, clericul liberal Mehdi Karoubi și fostul lider al Gardei revolutionare, Mohsen Rezai, au obținut doar un procentaj relativ mic.
Candidații moderati Mousavi şi Karoubi, susţin ambii existența unor probleme în procesul de votare și în cel de numărare al voturilor. În ajunul scrutinului, Mousavi se auto-declara câștigătorul alegerilor, fâcând promisiuni că va face publice toate încălcarile comise.
Ministrul de interne al Iranului, Sadegh Mahsouli, însă a negat existența problemelor de ilegalitate care ar fi putut afecta alegerile şi a afirmat ca aceştia pot să-și exprime nemulțumirile pe căile legale, nu prin dezordini în masă.
Începând cu sâmbată noaptea, comunicațiile prin telefon mobil și accesul la internet au fost blocate, cu excepția unor servicii minore cum ar fi cel de mesaje instant.
După anunțarea rezultatelor, nerecunoscute de comunitatea internațională, preşedintele iranian şi-a apărat duminică, 13 iunie, legitimitatea realegerii în faţa unei mulţimi de simpatizanţi entuziaşti care s-au reunit în centrul Teheranului, promiţând că manifestanţii vor fi pedepsiţi conform legii. De asemenea, acesta a avertizat că orice țară care va îndrăzni să atace Iranul va regreta profund această decizie. Cine îndrăzneşte să atace Iranul? Cine îndrăzneşte măcar să se gândească la acest lucru?”, a întrebat Mahmoud Ahmadinejad în fața mulțimii adunate.
Occidentul a condamnat măsurilor violente ale polițiștilor aplicate împotriva protestatarilor. În acelaşi timp, oficiali ai SUA au declarat că şi-ar fi dorit să se angajeze într-un dialog cu un preşedinte moderat, dar nu pare acum să fie posibil. Vice-preşedintele Biden a reiterat că Statele Unite cer Teheranului să renunţe la ambiţiile de a avea armament nuclear şi să nu mai sprijine terorismul internaţional. „Un lucru e sigur” – a spus Joseph Biden. „Nu vom permite ca Iranul să aibă arme nucleare”, a mai declarat oficialul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE