Conducerea Alianţei Moldova Noastră (AMN) respinge pretenţiile mai multor reprezentanţi ai acestei formaţiuni, referitor la corectitudinea Congresului formaţiunii din 12 decembrie, la care s-a iscat un scandal în timpul procedurii de alegere a liderului partidului.
"Pretenţiile faţă de rezultatele congresului AMN sunt absolut neîntemeiate. A fost cel mai transparent congres al AMN de la fondare", a declarat miercuri, 30 decembrie, Victor Osipov, prim-vicepreşedintele formaţiunii. Potrivit lui, AMN este dispusă să pună la dispoziţia Ministerului Justiţiei orice informaţie referitor la Congres, asta în contextul în care fostul prim-vicepreşedinte AMN, Veaceslav Untilă a anunţat că va depune o contestaţie.
Fiind solicitat să comenteze că mai mulţi lideri teritoriali AMN au părăsit atunci congresul, în semn de protest, Osipov a declarat că aceştia au fost manipulaţi. ”Mulţi delegaţi au fost influenţaţi după conferinţele teritoriale de pregătire a Congresului”, a menţionat Osipov.
Totodată, Osipov a calificat drept o acţiune temerară, intenţia deschisă a lui Untilă de a candida la funcţia de preşedinte.
Referindu-se la perspectivele de mai departe ale AMN, Victor Osipov a spus că formaţiunea doreşte să se consolideze şi să obţină rezultatele pe care le avea în tipul alegerilor anterioare. De asemenea să contribuie la actul guvernării şi consolidarea Alianţei pentru Integrare Europeană.
La congresul AMN din 12 decembrie s-au iscat neînţelegeri în ce priveşte procedura de alegere a preşedintelui partidului. În semn de protest, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, care candidau la această funcţie au părăsit Congresul, urmaţi de circa o sută de delegaţi din cei peste 400 prezenţi.
Acum o săptămână, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că au depus o sesizare la Ministerul Justiţiei în care au informat despre încălcările comise în timpul alegerii preşedintelui AMN. Sesizarea a fost semnată de preşedinţii ai 17 unităţi teritoriale dintr-un total de 37.
Cei doi deputaţi AMN au precizat că aşteaptă din partea Ministerului Justiţiei limitarea activităţii AMN până la soluţionarea problemei. Aceştia mai solicită repetarea Congresului în care să fie repetată procedura de alegere a preşedintelui, dar în condiţii democratice.
Conducerea formaţiunii a respins aceste acuzaţii, iar Serafim Urecheanu a declarat că cele întâmplate vor consolida şi mai mult partidul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE