Comunitatea de business cere autorităților să elimine taxele vamale și TVA pentru panouri fotovoltaice, panouri solare termice și pompe de căldură

În contextul desfășurării procesului de consultare publică a proiectului de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2025, reprezentanții mediului de afaceri propun scutirea de la obligația de calculare și achitare a TVA și a taxei vamale pentru panourile fotovoltaice, panourile solare termice, pompele de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, baterii de stocare, invertoare, notează bizlaw.md

De asemenea, oamenii de afaceri consideră necesară elaborarea inițiativelor de stimulare a investițiilor și economiei verzi, prin oferirea stimulentelor financiare și reglementarea pe viitor a scutirilor de impozite și taxe pentru achiziționarea de vehicule electrice de către mediul de afaceri, dar și persoane fizice, fapt care va permite schimbarea parcului auto cu autoturisme fără emisii de CO2.

De asemenea, consideră oportună și necesară introducerea unor cerințe de capital reduse pentru împrumuturile verzi, astfel cum sunt definite în taxonomia CBI (Climate Bonds Initiative), în valoare de 10%. Scopul acestei inițiative este de a reduce costurile asociate finanțării proiectelor ecologice și de a încuraja instituțiile financiare să investească mai mult în domeniul sustenabilității. Prin aplicarea unor cerințe de capital reduse pentru împrumuturile ecologice, se creează un stimulent financiar pentru instituțiile financiare de a aloca mai mult capital către proiecte și activități care contribuie la reducerea emisiilor de carbon, la conservarea resurselor naturale și la promovarea unei economii circulare.

Din acest an, gospodăriile casnice și companiile care şi-au instalat panouri fotovoltaice vor putea folosi energia regenerabilă în baza unei noi legi. Documentul pevede tranziția de la contorizarea netă a energiei la facturarea netă. Autoritățile susţin că acest lucru va duce la o echitate între consumatori. Producătorii casnici de energie regenerabilă susțin, însă, că noile modificări le vor dubla perioada de recuperare a investiției și îi descurajează să instaleze panouri fotovoltaice.

Mecanismul de contorizarea netă a energiei regenerabile prevede transferul surplusului de electricitate într-o reţea energetică. Facturarea netă îi va permite unui prosumator, adică producător de energie regenerabilă, să-și vândă surplusul de energie electrică la un preț stabilit de ANRE. Atunci când va avea nevoie să cumpere energie, va plăti, însă, un preţ de piaţă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE