Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, acuză autoritățile de la Chișinău că ar încerca să transforme regiunea transnistreană într-un „focar de tensiune”. Șeful diplomației ruse susține că în Moldova ar exista discuții despre faptul că regiunea transnistreană ar trebui „suprimată” militar.  Ca reacție la aceste declarații, Chișinăul a precizat că poziția sa rămâne aceiași – soluționarea diferendului transnistrean poate avea loc „exclusiv” pe cale pașnică, prin dialog, notează newsmaker.md.

Într-un interviu publicat pe 19 aprilie, ministrul rus de Externe a comentat situația din Găgăuzia și regiunea transnistreană, unde, sugerează el, fără a prezenta nicio dovadă, ar fi încălcate drepturile populației pentru atitudinea pozitivă față de Federația Rusă.

„Dacă vor desfășura referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, știți că Găgăuzia a spus deja că nu se vor supune acestui referendum. Mai ales că acolo sunt privați de drepturi doar pentru astfel de declarații: „Haideți nu în Uniunea Europeană. Haideți să căutăm modalități pentru relații cu Federația Rusă, ca să prietenim cu toți vecinii”. Ei sunt privați de subvențiile de la buget, care li se cuvin prin lege. Același lucru se face și în Transnistria”, a spus Lavrov.

Totodată, el a susținut că la Chișinău ar exista discuții despre faptul că teritoriul din stânga Nistrului ar trebui „suprimat” militar.

„Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune. Se vorbește despre faptul că ar trebui suprimată militar această entitate și Rusia să sufere încă o înfrângere strategică. Dar tot nu au nicio perspectivă. Iar cei care cu pașapoarte străine conduc țările din care ar proveni, nu cred că acești oameni vor fi susținuți pentru mult timp de acele forțe care încearcă să obțină ceva pentru ei înșiși”, a adăugat el.

După aceste declarații, Biroul politici de reintregrare al Moldovei a precizat că „poziția Chișinăului rămâne aceiași – reglementarea conflictului transnistrean poate avea loc exclusiv pe cale pașnică, la masa de dialog și cu reintegrarea plenară a raioanelor de est ale țării în spațiile unice ale Republicii Moldova, în frontierele recunoscute de comunitatea internațională”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE