Comisia Europeană este nemulțumită de stadiul reformelor în domeniul statului de drept din Ungaria și, pe fondul disensiunilor cu Guvernul Viktor Orban, vrea să blocheze fonduri de coeziune în următorii cinci ani, afirmă oficială de la Bruxelles citați de presa germană, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană vrea să activeze noul Mecanism UE în domeniul statului de drept din cauza impasului reformelor din Ungaria și să blocheze fonduri de coeziune de 7,5 miliarde de euro în următorii cinci ani, afirmă oficială UE citată de publicația Süddeutsche Zeitung.

Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Consiliul Uniunii Europene

Bruxellesul că instituțiile de la Budapesta nu înregistrează progrese suficiente în combaterea corupției, iar un raport de evaluare pentru situația din Ungaria urmează să fie prezentată Comisia Europeană să-și petreacă viitoare. privind intențiile Comisiei Europene au fost confirmate de funcționari UE citați de publicația Der Spiegel.

Pentru blocarea fondurilor destinate Ungariei, propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Consiliul Uniunii Europene cu o majoritate de două-treimi. În septembrie, comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a avertizat Ungaria că riscă blocarea fondurilor de coeziune dacă nu aplică la jumătatea lunii noiembrie 17 reformă solicitată de Comisia Europeană în domeniul statului de drept și corupției instituționale.

În plus, Ungaria nu a ajuns încă la un acord cu reprezentanții Comisiei Europene privind Planul de reziliență post-pandemie, iar Budapesta riscă să nu primească rapid 5,8 miliarde de euro. Comisia Europeană condiționează alocarea fondurilor reformelor din domeniul statului de drept.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE