Consiliul European urmează să ia o decizie finală pe marginea statutului de aderare la UE, iar semnalul lansat, recent, de Comisia Europeană este foarte pozitiv.
Comisia recunoaște perspectiva europeană a Moldovei și recomandă ca să fie acordat statut de candidat Moldovei, dar și Ucrainei și Georgiei.
Mai mulți experți spun că atât în cazul Moldovei, cât și al Ucrainei, se menționează un set de cerințe, care trebuie implementate până la finele anului 2022, iar avizul Comisiei Europene încă nu este unul explicit legat de invocarea unor condiționalități pentru Moldova și Ucraina. Consiliul UE, la reuniunea din 23-24 iunie, va fi cel care va face toate precizările de rigoare.
Fostul ambasador al RM în SUA, Igor Munteanu spune care ar putea fi strategia UE după ce Moldova și Ucraina vor obține statutul de țări candidate la aderare. El a declarat pentru POLITIK.MD cum ar putea proceda Bruxelles-ul în această situație.
„Consiliul European va spune în felul următor: Aceste două state, Ucraina și Moldova pot fi admise pentru procesul de negocieri după o perioadă de trei patru luni, în care Comisia europeană va adopta strategia de negociere, va desemna echipa de negociatori, iar statele respective vor trebui să răspundă unor condiționalități urgente. În cazul Moldovei acestea vizează justiția și combaterea corupției, drepturile omului, reforma administrației publice și a finanțelor publice”, a menționat Igor Munteanu.
În același context, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean spune că avizul Comisiei europene este favorabil, iar de aici încolo începe competența Consiliului European și acolo va fi o bătălie politică. Totodată el menționează că acest lucru se întâmplă într-un context geostrategic, care s-a schimbat fundamental, datorită războiului din Ucraina.
„O situație care, în alte perioade, era tratată cu multă rigurozitate, astăzi se înțelege faptul că timpul nu mai așteaptă, iar riscurile sunt mari pentru statele din vecinătatea UE, a apărut o oportunitate istorică. Deci, discuția în cadrul Consiliului va fi esențialmente politică. În cazul Moldovei și Ucrainei vor fi decizii clare de state candidate, iar pentru Georgia de asemenea este important mesajul de la Bruxelles, pentru a nu decupla acest stat de procesele europene”.
„Dacă citim cu atenție textul Comisiei Europene este un text extrem de bine construit, inteligent, rafinat, îți permite clar acordarea statutului de candidat, dar îți semnalează faptul că ai de făcut niște lucruri importante. Vom fi atenți la formularea care se va scrie. România va fi acolo, va veghea dacă vreți, astfel încât textul propus de Comisie să fie aprobat de toate statele membre”, a declarat Titus Corlățean pentru POLITIK.MD.
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au emis, recent, o declarație politică în care fac un apel puternic la șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, care se vor reuni la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, să acorde statutul de țări candidate la UE Ucrainei și Republicii Moldova.
După obținerea statutului de candidat în cazul statelor care au parcurs asemenea etape urmează proceduri tehnice aprobate de statele membre a UE. Ulterior, părțile convin asupra deciziei de lansare a negocierilor.