Autoritatea Electorală din RM sugerează autorităților că un, eventual, referndum republican consultativ privind aderarea RM la UE organizat simultan cu alegerile prezidențiale nu va fi posibil. Pentru ca acest lucru să se întâmple va trebui modificat Codul Electoral în vigoare.

Codul Electoral stabilește expres anumite restricții privind desfășurarea referendumurilor. Norma electorală spune clar că „Referendumul republican nu se desfășoară în cazul instituirii/declarării stării de urgență, de asediu ori de război și nici în decursul a 120 de zile de la ridicarea stării respective. Totodată, referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale și nici cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor. În aceeași zi nu pot avea loc două referendumuri republicane”, se precizează în Codul Electoral.

Referendumul Republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre care a vorbit șefa statului Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alte alegeri, a precizat pentru Radio Moldova secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi. Potrivit acestuia, Referendumul nu poate fi organizat nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după alt scrutin.

Comisia Electorală Centrală va începe procesul de organizare a Referendumului Republican după ce Legislativul va adopta o hotărâre privind stabilirea datei acestui scrutin, a precizat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi.

„Data Referendumului republican se stabilește printr-o hotărâre a Parlamentului care nu poate avea loc mai devreme decât 60 de zile de la data adoptării hotărârii Parlamentului. Referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale sau a celor locale generale, nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”, a menționat Alexandru Berlinschi, notează radiomoldova.md

După ce Partidul Democrat a modificat Codul Electoral, în februarie 2019, în Moldova a vut loc un referendum consultativ pentru reducerea numărului de parlamentari și pentru introducerea revocării mandatelor deputaților de către cetățeni. Deși validat, rezultatul acestui referendum nu a fost supus votului în Parlament.

Conform Codului Electoral, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de două luni până la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova. Mandatul președintelui Maia Sandu va expira la 23 decembrie 2024.

Amintim că, în mesajul său, la trei ani de mandat, președintele Maia Sandu ia solicitat Parlamentului să organizeze în toamna anului viitor un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

(1)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE